Minek nevezzelek….

...vagy inkább minek ne?

2016/02/10

Azt mondják – és valóban így is van -, hogy a magyar nyelv csodálatos, kifejező és gyönyörűen csengő. Nem vitatkozom. Nem a semmiért olyan nehéz idegen ajkúaknak elsajátítani és szépen beszélni anyanyelvünket. Ahol tudjuk, meg is mutatjuk, mily’ gazdag nyelv a magyar.

Az utóbbi években a névadásban is megcsillogtatjuk ezt a szépséget, ezzel egyre kedvesebb, illetve érdekesebb nevekkel ellátva gyermekeinket.

Míg régen általában a szülő nevét „örökölte” a gyerek, ma már leginkább a hangzás a fontos, és hogy egyedi legyen a választott név. Egyedi… Talán csak néhány évig, hiszen a névadásban is létezik egyfajta láncreakció és bizonyos időintervallumon belül egy-egy keresztnév nagyon népszerűvé tud válni és futótűzként terjed.

Az utónévkönyv pedig évről-évre egyre bővül a Magyar Tudományos Akadémiához benyújtott kérvények által.

Azonban, ami valakinek tetsző, másnak lehet zavarba ejtő is. Legfőképp a viselőjének. Ezért nem árt odafigyelni, miként is kereszteljük el csemeténket. Íme, néhány igazi, modern név, melyet az utóbbi években engedélyeztek Magyarországon, betekintésül, hogy merre tart napjainkban a névadási divat.

Míg anno a virágokról neveztek el gyermekeket (lásd. Ibolya, Viola), addig ma – bármily meglepő -, a fanevek lettek a trendik. Pl. Cseresznye, Hárs, Dió, Gesztenye.

Számomra tetsző és valóban szívet melengető a Remény, Béke és Áldás keresztnevek is, amik szintén nem éppen ősi időkből származnak.

Hogy feljebb is emeljük még a lécet, néhány teljesen érdekes név: Móka, Sudár, Csikó, vagy említsük még meg a Szeder, Fahéj, a Balzsam és a Színes keresztneveket is! Úgy gondolom, hogy követhetjük az európai, sőt a világtrendet is a névadásban, de az a legfontosabb, hogy okosan tegyük. Legyünk előrelátóak, és megfontoltak!

Míg kutakodtam az új névjegyzékben, alaposan megtornáztattam az agyam és ezáltal a rekeszizmom is. Szerintem mindenki így van ezzel, aki érdekes névvel találkozik, mert elkerülhetetlen, hogy ne induljon be a fantáziánk ilyen esetekben.

Eljátszhatunk a gondolattal, milyen érzés lehet bemutatkozni egy Kemény Dió nevezetű embernek. De hasonlóképp „borzalmas” pillanat Veres Cseresznye és Fényes Gesztenye bemutatkozása is. Egy állásinterjúra készülő Nagy Remény talán tényleg sikert vonz magával, ahogyan egy Szőke Áldás nevezetű titkárnő is lehetne az iroda gyöngye. Keserű Fahéj vagy Fekete Színes nevek hallatán kicsit eluralkodik bennem a káosz. Feltenném a kérdést bemutatkozáskor: Tessék? És azonnal forogni kezdenek az agytekervények, hogy miként tudtak a szülők ilyen nevet adni szerencsétlennek?! Mit vétett vajon az ártatlanja?!

Persze elviccelődhetünk ezen, lehet játszani a szavakkal. Talán néhány kortárs írót is megihlet egy-egy ilyen vezeték-keresztnév kombináció, mint annak idején Petőfit a János vitézbe formált Kukorica Jancsi, vagy kiskorunk nagy tv-sztárja, a mindig vidám és csillogó szemű Móka Miki. Persze azzal a különbséggel, hogy nekik még a vezetéknevük volt játékos, és jelző értékkel bíró, egyedi.

Ezzel arra próbálok rávilágítani, hogy nagyon sokat jelent, ha odafigyelünk a vezetéknevünkre, mielőtt keresztnevet választunk gyermekünknek. Ha pedig mindenképp új és különleges nevekben gondolkodunk, akkor jusson eszünkbe, hogy ami most olyan kis cuki, az később talán már egyáltalán nem sorolható ebbe a kategóriába!

Van még valami, ami teljesen kiverheti a biztosítékot sokunknál. Ez pedig nem más, mint az unisex nevek. Igen, jól látod. Unisex. Teljesen mindegy, hogy fiút vagy lányt vársz, többek között ezen nevek valamelyikén is tudod anyakönyveztetni nemtől függetlenül: Kiki, Riki, Kimi, Nova.

Bevallom őszintén, a Kimi és a Nova nem új számomra, de azt gondoltam, ezek csak és kizárólag férfinevek. Úgy tűnik, már nem olyan fontos a nem-megkülönböztetés, ha névadásról beszélünk. Így kap egyre fontosabb szerepet a személyi igazolványban a „neme” rubrika.

baba (3)

Végül nézzük, mik azok a női nevek, amelyek nem kerültek be a hivatalosan választható jegyzékbe, mégis valamiért megragadtak a névengedélyezők emlékezetében. Ilyen volt a Bogyó, a Babóca, a Szöcske vagy a Lepke.

Valljuk be, az ötletek tárháza az élet minden területén kimeríthetetlen. Mindenbe bele tudjuk vinni a saját ízlésünket, stílusunkat, személyiségünket. Tudunk újat alkotni, reformálni, csak egy kis fantázia kell hozzá. No, meg jelen esetben a Magyar Tudományos Akadémia engedélye.

Hozzászólások