Mire figyelj guggolásnál?

Íme a leggyakoribb hibák

2014/07/31

A leghatásosabb és legkiválóbb fenék-, illetve combformáló gyakorlat a guggolás. Általa tudod a leggyorsabban elérni a formás kerek popsit, de csak akkor, ha a kivitelezés helyes. Íme, néhány szabály, amire mindig figyelj oda guggolásnál, hogy a gyakorlat a legtökéletesebb és a leghatékonyabb legyen.

Petruska Szonja
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője
  1. Sokan követik el azt a hibát, hogy mikor leguggolnak, akkor a térd a lábfej elé „megy”. Ha nem szeretnél megsérülni, próbálj odafigyelni, hogy a térded minimálisan se menjen a lábfejed elé, mert ha nem ügyelsz rá, a térded és a térdszalagjaid túlzott terhelés alá kerülnek, aminek komoly kockázatai lehetnek. Próbálj úgy guggolni, mintha egy tőled távol lévő székre szeretnél leülni!
  2. Nem mindegy, hogy milyen a dinamikája a guggolásnak. Ne kapkodj, nem futóversenyen vagy! Próbáld a negatív fázist (lefele történő mozgást) a lehető leglassabban, legkoncentráltabban elvégezni.  Így az agy-izom kapcsolat a lehető legjobban érvényesül, ami a fejlődéshez elengedhetetlen.
  3. Hogy meddig guggolj le? Ez is problémát okoz sokaknál. Nem elég minimálisan leguggolni, ha már csinálod, csináld tökéletesen. Mi a tökéletes? Kétféle guggolást különböztetünk meg: teljes guggolás, normál guggolás.

Teljes guggolásnál majdnem, hogy érintjük a földet, a normális guggolásnál (ami a leginkább használt) 90 fokig kell leguggolni, addig, míg a combod párhuzamos nem lesz a talajjal. Ezeket úgy tudod még inkább fokozni, ha például 10-15 teljes vagy normál guggolás után csinálsz kis mozdulatokkal, úgynevezett pumpáló guggolást, amivel aztán valóban „meggyilkolod” a combod és a feneked.

  1. Figyelj a hátadra! Törekedj arra, hogy a hátad mindig legyen egyenes, ne görbüljön, mert ellenkező esetben a hátadat terheled, és könnyen megsérülhetsz.
  2. Ahhoz, hogy minél formásabb és keményebb legyen a popsid, illetve a combod, fontos, hogy próbáld emelni a súlyt, mert egy idő után megszokja a terhelést a tested, és nem fog változni. Ne félj, nem leszel túl izmos, a súlyokkal csak fokozhatod a zsírégetést!
  3. Lábtartás: Legyen vállszélességnyi a terpesz, a testsúly a sarkodon legyen, lábfejeid pedig enyhén kifelé nézzenek!
szonja4
Petruska Szonja, az idei Miss Beach Body első helyezettje

 

Hozzászólások