Mit árul el rólad a hajszíned?

Igazak-e a sztereotípiák?

2014/10/27
Mit árul el rólad a hajszíned?

Igaz-e vajon, hogy a szőke ciklon, a fekete démon, a vörös az dögös..? Jól berögzültek ezek a sztereotípiák és nem véletlenül: a hajszín üzenet és aki viseli, annak a lelkivilágát, lelkiállapotát, sőt a személyiségét is tükrözi.

Miért nem lep meg minket, ha a szőkékkel előzékenyebbek és kalandra készebbek a férfiak? Mert bizonyos érzéseket társítanak hozzájuk. Hogy miket – kicsit lejjebb részletezzük. A hajviselet és hajszín: üzenet. Nem véletlen, hogy amikor új frizurát választunk, azt üzenjük a világnak, hogy bennünk is nagy a változás és készen állunk egy új életre.

Amikor ezt megtesszük, jól át kell gondolni, hogy mi mit társítunk az adott új színhez és mit társít hozzá a világ. Akkor tegyük meg a nagy lépést, ha valóban készen állunk rá és az új életre, az új „szerepre” és akkor a külsőnk is valóban hűen fogja tükrözni megváltozott énünket.

Nézzük, milyen sémák társulnak az egyes hajszínekhez:

A barnák

A barnákról úgy tartják, hogy intelligensek és gyors észjárásúak. Érdekes módon a Nobel-díjjal elismertek többsége is barna hajú. Jellemző még rájuk a kitartás, a céltudatosság, a nagyobb terhelhetőség és a jó csapatmunka. A barna hajú nők a férfiak szerint kiegyensúlyozottak és bájosak, a természetesség megtestesítői. Gondoskodóak és háziasak, hűségesek, szerető feleségek és anyák.

97429683

A vörösek

A vörösökről azt mondják, hogy szenvedélyesek és könnyen elragadja őket a hév, sosem rejtik véka alá, amit gondolnak. Némelyikük szívesen kerül a társaság középpontjába, de ez nem feltétlenül jellemző. Hajszínük a szenvedélyt, a tüzességet képviseli, ezt az árnyalatot tartják leginkább szexinek és ellenállhatatlannak az erősebb nem képviselői. Kreatívak és energikusak, a legapróbb tevékenységeket is képesek nagy odaadással végezni. Hajlamosak a meggondolatlanságra, ami miatt akaratlanul is megbánthatnak másokat illetve olyasmibe keveredhetnek, amit később megbánnak.

467398839

szőkék

Romantikusak és érzékenyek, lelkileg könnyen sebezhetők. Önbizalmuk olykor meginog, főleg a munkahelyükön szorulnak némi biztatásra. A férfiak által az egyik legkedveltebb árnyalat, hiszen a csábítás és az érzékiség megtestesítőjének tartják viselőit és mert a szőke haj a szabadság, szabadosság és a szabad szexualitás szimbóluma is. A szőkék alapvetően optimisták és törekszenek arra, hogy minden pillanatból kihozzák a maximumot. Hajkoronájukkal a fiatalságot, az ártatlanságot képviselik, a férfiakban óhatatlanul beindítják a védelmező ösztönt.

163157595

 A feketék

A legtöbb latin és ázsiai szépség haja fekete, így sok férfi fantáziáját megmozgatják a fekete hajú nők, legalábbis itt nálunk, közép Európában, ahol ez azért nem megszokott hajszín. A szőkéknél szigorúbbnak és erőszakosabbnak tartják őket, ezért velük szemben kissé távolságtartóak. Jól is teszik, mert a feketék határozottak és talpraesettek, nem szeretik, ha játszadoznak az érzéseikkel. Könnyedén kivívják maguknak az egyenrangúságot, sőt született forradalmárok.

464936793

Az ősz haj

Napjainkban, amikor a külsőségekre olyan sokat adunk, az emberek többsége megdöbben azokon, akik nem festetik be a hajukat. Ugyanakkor egy bizonyos kor után épp a hajfestés válthat ki nemtetszést: aki 70-80 éves korában is ragaszkodik az általa fiatalabb korban megszokott feltűnő hajszínhez, nevetségessé válik.

Még néhány érdekesség a hajról és a hajviseletről:

Az összefogott, kontyba vagy copfba kötött haj összeszedettséget, rendezettséget sugall, ezért jó benyomást kelthetsz fontos megbeszéléseken, vizsgákon, a munkahelyen, tárgyalásokon, ha ezt viseled.

Egy pillanat elég ahhoz, hogy megtudd azt, hogy ki mennyi időt fordít frizurája ápolására. Aki szemmel láthatóan hosszú ideig foglalkozik a hajával, az a külsőségekre nagy gondot fordító, megbízható ember valószínűleg, hiszen minden másban, így a munkájában is ilyen igényes.

A gyerekek között nagyon sok a szőke, világos hajú, ezért ezeket az árnyalatokat gyakran párosítjuk a gyermeki bájjal, a gondoskodás igényével.

Hajviseletünkkel nem mindig azt áruljuk el környezetünknek, hogy milyen a személyiségünk, sokkal inkább azt üzenjük, hogy milyen szerepben szeretnénk tündökölni, vagy hogy milyen bánásmódra vágyunk leginkább. (forrás: tudasfaja.com)

Hozzászólások