Mostanra több mint 200 halottja van a mai terrortámadásnak

Szörnyű tragédiai történt

2017/11/24

A terroristák előbb robbantottak, utána géppuskával lekaszálták a menekülőket. Még a mentőkre is lőttek. Mostanra 125 sérült van és legalább 200 halott.

A CIKK MEGRÁZÓ FOTÓKAT TARTALMAZ!

Legalább 200 ember meghalt, amikor fegyveresek támadást intéztek egy mecset ellen az egyiptomi Sínai-félszigeten, Bir al-Abed városánál. A bombákkal és fegyverekkel elkövetett támadásban további 125 ember megsebesült, de az áldozatok száma tovább növekedhet, mivel kora délután még csak 54 halottról lehetett tudni. Ez az egyiptomi civilek ellen valaha végrehajtott legvéresebb merénylet.

mecset

Az AP szerint az al-Rauda mecsetet négy autóval vették körbe a katonai ruhába öltözött merénylő. Először egy bombát robbantottak az épületnél, majd pedig elkezdték mészárolni a pénteki imájukat épp befejező híveket. A környéken parkoló autókat is felrobbantották, és

a lángoló autókkal torlaszolták el a menekülési útvonalakat.

Az egyiptomi biztonsági szervek a mecset környékét és a tengerparti főutat nagy erőkkel lezárták, katonák fésülik át a támadás körüli sivatagos, de sík terepet. Palesztin források szerint szombaton nem nyitják meg az Egyiptomból a Gáza-övezet felé nyíló egyetlen határátkelőhelyet, mely az elmúlt évben amúgy is csak szórványosan volt nyitva. Rengeteg mentőt vezényeltek a mecsethez, de a Sky szerint a fegyveresek a sebesültekkel kórházba induló mentőautókra is tüzet nyitottak.

Az egyiptomi elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, és azonnali válságtanácskozást hívott össze. Az Arab Liga közleményében támogatásáról biztosította a kormányt a terrorizmus elleni harcban.

A Kairó által igen mostohán kezelt Sínai-félsziget északi régiójában évek óta komoly gondot okoznak az Iszlám Államnak hűségesküdt tett, főleg beduin származású felkelők. Az izraeli hírszerzési segítség és az amerikai katonai támogatás ellenére a dzsihadistákat a százszoros túlerőben lévő egyiptomi hadsereg 2013 óta nem képes megsemmisíteni. A félsziget északi kormányzóságában 2014 óta szükségállapot van érvényben, melynek örve alatt a hadsereg házrombolásokkal, bombázásokkal és kollektív letartóztatásokkal próbálja kihúzni a szőnyeget a terroristák alól, azonban a brutális retorzió csak elmélyíti a kairói kormány iránti gyűlöletet. Másrészről viszont a terroristák is megfélemlítik a régió lakosait, a velük nem szimpatizáló törzsek ellen is hadat viselnek.

At-least-25-killed-80-injured-in-bomb-attack-on-Egyptian-mosque-Arish-Egypt-24-Nov-2017
via:gosperherald.com

A sínai dzsihadisták eddigi legnagyobb szabású merénylete a sarm es-sejki reptérről felszálló orosz chartergép felrobbantása volt 2015 őszén. És bár az orosz meg az egyiptomi kormány sokáig ragaszkodott ahhoz a narratívához, hogy csak baleset történt, Oroszországból a mai napig nem érkeznek járatok a Sínai-félsziget – egyébként a felkelés által közvetlenül nem érintett – déli üdülőövezetébe. De az Iszlám Állam terroristáinak akciói nem korlátozódnak a Sínai-félszigetre, idén áprilisban az egyiptomi lakosság 10 százalékát kitevő kopt keresztények több templomát robbantották fel.

000_UK3TF-e1511532460557-640x400
via:timesofisrael.com

forrás

Hozzászólások