Muszáj ismerned a tökéletes karácsonyfa matematikai képletét!

2019/11/30

Ha azt gondoltad, hogy tökéletesen tudsz fát állítani, akkor nagyon is tévedsz. Aggódásra viszont semmi okod, mert eláruljuk a a tökéletes karácsonyfa, matematikai képlettel levezetett paramétereit.

Brit matematikahallgatók dolgozták ki az esztétikailag optimális karácsonyfa képletét. A díszek és az izzók számát is meghatározták, illetve a boák hosszát, sőt még a csúcsdísz pontos magasságát is. Ha a tökéletesre gyúrsz, ami mindenkit gyönyörködtet esztétikailag, akkor a Sheffieldi Egyetem diákjainakés kalkulációjuknak hála végre hibátlan lehet a fád.

Amennyiben csúcsdíszed angyalt, csillagot vagy nyúlánk kúpot mintáz, úgy ügyelj arra, hogy az a fenyőhossz egytizede legyen. Az izzósor hosszát roppant egyszerűen belőheted, csak tudnod kell a fa pontos magasságát, majd gyorsan be kell szoroznod pi-vel (3,14-gyel). Összhosszra 574 centi jön ki optimumként. Díszek tekintetében is pontos matek van ám: 37 darab gömbdíszre lesz szükséged egy 183 centis fa esetében az optimális vizuális élmény elérése érdekében, boából vagy girlandból pedig 9 méter 20 centit kellene beszerezned egy ilyen magas fa mellé.

Mi már csak a poén kedvéért is tuti, hogy kipróbáljuk.

Hozzászólások