Muszlim terrorista mészárolt egy melegbárban

Legalább 50 halott

2016/06/13

Legalább 50 halálos áldozata van a támadásnak, amely során egy fegyveres férfi tüzet nyitott a jelenlévőkre egy Orlando-beli melegbárban, Florida államban. A támadás során a férfi túszokat is ejtett.

A támadót több hatóság is azonosította: Omar Mateen, 29 éves, akit a kiérkező fegyveres erőkkel kialakult háromórás tűzpárbaj során megöltek. A lövöldözés–amely immáron a valaha volt legdurvább tömeges mészárlás az Egyesült Államokban –azzal indult, hogy a támadó éjjel 2 órakor megérkezett a Pulse nevű éjszakai bárba, ruházata alatt egy AR-15 típusú gépfegyvert rejtegetve.

Egyéb tények:

– A férfi felhívta a 911-et a támadás előtt, hogy kifejezze az ISIS iránti elkötelezettségét. Korábban kétszer is kivizsgálták két terrorizmust dicsőítő megnyilvánulása miatt, de mind a két ügyet lezárták.

– Az áldozatok többnyire 20 és 36 év közöttiek voltak.

– Mateen biztonsági őr volt, és rendelkezett fegyvertartási engedéllyel is, így a támadás során használt fegyverhez is legálisan jutott hozzá a múlt hét során.

– A mészárlás hajnali 5-kor ért véget – 11 orlandói rendőrtiszt és három sheriff-helyettes rontott be a bárba, és tűzpárbajba keveredtek a támadóval. Kb. 300 ember tartózkodott a klubban a támadás során.

– Obama elnök a támadást a gyűlölet és terror megnyilvánulásának nevezte.

Omar Mateen (Forrás: Myspace)

Elsőre azt gondolhatnánk, ismét egy ISIS akcióról van szó, azonban Omar lakásán terrorcselekmény előkészületéhez használatos eszközöket nem találtak, és semmiféle jel nem utal arra, hogy kapcsolatban állt volna a terrorszervezettel. Arra sincs jel, hogy bárki segített volna neki a mészárlás végrehajtásában. Édesapja azt nyilatkozta, hogy fiát rendkívüli módon felbőszítette, amikor egy meleg párt a nyílt utcán csókolózni látott. Ne felejtsük el azt sem, hogy Omar New Yorkban született, és itt is nőtt fel. Biztonsági őrként dolgozott, 2009-ben megházasodott, és a családja elmondta, hogy volt egy 3 éves fia is.

Mit is láthatunk ebből? Ha valakit ilyen tettekre sarkall mindössze az, hogy a világ másik végéről figyeli az ISIS harcát, talán sokkal nagyobb a gond, mint ahogyan gondoltuk. Elég lesz-e vajon a terrorszervezetet legyőzni ahhoz, hogy az ideológiával leszámoljunk?

2013-ban került először a hatóságok látókörébe, amikor a radikális iszlám propagandát terjesztette. Az ügyet végül lezárták, mert semmiféle bizonyítékot nem találtak arra vonatkozólag, hogy kapcsolatban lenne radikális szervezetekkel. 2014-ben ismét felfigyeltek rá, mivel feltételezhetően kapcsolatba került egy öngyilkos merénylővel, de ismét lezárták az ügyet, mivel ez az érintkezés minimálisnak bizonyult.

Borítókép: EPA

Hozzászólások