Karácsony a világ körül

Hogyan ünnepelnek a különböző országokban

2014/12/25

A világ minden pontján ünneplik a Karácsonyt, akadnak olyan országok, ahol igen vicces vagy éppen meglepő szokásokkal találkozhatunk. Összegyűjtöttünk néhányat, amik így az ünnepek alatt is garantáltan mosolyt csalnak az arcunkra. Tudtátok, hogy Svédországban szaunáznak, Új- Zélandon a tengerparton piknikeznek, vagy éppen Venezuelában görkorival mennek a templomba?

Az előbbi felsorolásban csak néhányat apró részletet ragadtunk, nézzük meg tüzetesebben, mi a helyzet a világ különböző tájain:

Új-Zéland:

Mivel a karácsonyi időszak nyár közepére esik, ezért ilyenkor az emberek nagy része a tengerparton piknikezik. Hideg sonka és jégbe hűtött sör szerepel az ünnepi menüben. Mivel a kalsszikus karácsonyfa a nagy melegben rögtön lehullajtaná a leveleit, ezért nem valódi fát díszítenek, hanem kizárólag műfenyőt. Új-Zélandon sokkal inkább buli a karácsony, nem olyan meghitt, mint nálunk. Ez a bulizás, a giccses díszek és a koncertsorozatok időszaka.

iStock_000030133568_Small

Dél-Afrika

Ahogy Új- Zélandon, itt is nyári Karácsony van.  Dél-Afrikában a hiedelem szerint a fekete hajú és bőrű, piros ruhát viselő Fekete Péter hozza az ajándékokat december 24-én. A karácsonyi ebéd után a családok házról-házra járnak, ahol díszes dobozokba csomagolt ételekkel és italokkal lepik meg egymást.

118517111950c9d7ab633824.58615775

Portugália

A britek hatására a portugálok is cipőket akasztanak a kandallóra, hogy a kéményen keresztül érkező O Pai Natal titokban abba tudja beletenni az ajándékokat. A portugál gyerekek Karácsony első napjának reggelén találhatják meg az ajándékokat. Meglepő módon egy napig tart csak az ünnep.Bejgli helyett ún. királysütit (bolo rei) esznek.

iStock_000031436464_Small

Ukrajna

Az ukránoknál igen rendhagyó karácsonyi hiedelem van: ha valaki Karácsony reggelén pókot talál a fán, annak szerencséje lesz, éppen ezért a díszek mellett pókháló és műpókot is aggatnak a fenyőfa ágaira Hagyományosan 12 féle ételnek kell az ünnepi asztalon lennie Szenteste. Az első étel, amit ilyenkor tálalnak, az ún. kutya, ami nem az állatot jelenti, hanem arra utal, hogy az étel össze van kutyulva különböző növényi alapanyagokból.

Christmas night in Kiev

Franciaország

A franciáknál minden világít karácsonykor. Nagy hangsúlyt fektetnek a dekorációra. Az éjféli mise után van az ünnepi vacsora, az ún. reveillon, melyen, gesztenyés liba, szarvasgomba, pulyka, vadak, halak kerül. Desszertként pedig pudingot fogyasztanak. A Mikulás Karácsony estéjén hozza az ajándékot.

iStock_000011915998_Small

Svájc

Zürichben ilyenkor mesevillamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. A villamoson utazva a kisgyerekek énekelnek, amit a felnőttek édességekkel jutalmaznak. Svájcban a karácsony előkészítése hosszadalmas. Már legalább 3 héttel a szent este előtt kezdődik a karácsonyi bevásárlás, az ünnepi készülődés.

iStock_000027992920_Small

Amerikai Egyesült Államok

Amerikában nem a Jézuska, hanem a Télapó hozza az ajándékot. Nincs szenteste, csak 25-én és 26-án ünnepelnek. Az ajándékot 24-én este hozza a Télapó, a gyerekek pedig 25-én reggel találják meg. A karácsonyfát sokan már advent elején feldíszítik. Az amerikaiak számára nagyon fontos a szépen feldíszített otthon- a házat kívül-belül egyaránt fényár borítja. Legfőbb ételük a karácsonyi pulyka.

iStock_000032083796_Small

Norvégia

A norvégok Karácsony éjszakáján begyűjtik az összes seprűt, ugyanis a hiedelem szerint ilyenkor előjön az összes boszorkány és gonosz szellem, és ellopják a takarító eszközöket egy kis száguldozásra. Nem a Jézuska hanem a Julenissen viszi az ajándékot a jó gyerekeknek, 24-én este. A norvég hagyományok közé tartozik, hogy a karácsonyfa körül köröznek- ha valaki körbejárja a fát, felvesz egy ajándékot, odaadja a címzettnek, majd az kibontja és így tovább.

iStock_000053351224_Small

India

A karácsony hivatalos nemzeti ünnep, annak ellenére, hogy a teljes népesség csupán 3 százaléka keresztény. Itt december 24-én kezdenek ünnepelni, és egészen az új évig ki is húzzák az ünnepet. A kisebb településeken fenyőfa híján banán és mangófát díszítenek fel.

 Year end and New Year's Eve celebration

Hozzászólások