Nagyhatalmi összefogás az Iszlám Állam ellen

Együtt az amerikaiak, franciák és oroszok

2015/11/27

Eljött az ideje, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen egységesen lépjenek fel a világ nagyhatalmai. A konfliktusok ellenére úgy tűnik, van remény az összefogásra.

Amerika, Franciaország, Törökország és Oroszország. Sokat hallottunk a világ vezető hatalmainak nevét mostanában, akiknek ellensége egy és ugyanaz: a terrorizmus és az Iszlám Állam. Annak ellenére, hogy pattanásig feszült a hangulat az oroszok és törökök között, miután utóbbi kedden lelőtte Putyin hadseregének egyik vadászgépét, úgy tűnik, az országok vezetői felismerték, hogy még egy ilyen helyzetben is szükség van az összefogásra, és egy egységesen felépített ellenállás és védelem lehet a megoldás a szélsőségesekkel szemben.

Military girl in uniform of the U.S. Army looks into the distance. Hostilities.

Együtt az angolok és osztrákok is, Róma támogatja az oroszokat

Csütörtökön találkozott Bécsben David Cameron brit miniszterelnök és Werner Faymann osztrák kancellár is, akik egybehangzóan kijelentették, kizárólag a két ország együttműködésében látják a megoldás kulcsát.

Ezzel egy időben Rómában is összeült az olasz képviselőház, ahol Paolo Gentiloni külügyminiszter kijelentette, az olasz kormány azon dolgozik, hogy Oroszország is tagja legyen az terrorizmussal és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel szembeni nemzetközi koalíciónak.  Az olasz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Oroszország jelenléte Szíriában kezdettől fogva “nagy lehetőségnek” számít. Hozzátette: az olasz kormány “úttörőként azon dolgozik, hogy Oroszországot bevonja” a terrorizmus ellenes nemzetközi koalícióba.

Batajnica Air Show 2012

Putyin és az amerikaiak

Közben Vlagyimir Putyin orosz és François Hollande francia elnök személyesen tárgyalt, ami után Putyin bejelentette, hogy kész együttműködni az USA vezette terrorellenes koalícióval, de alapvetően egy egységes front létrehozását tartja szükségesnek az ISIS ellen – olvasható az Indexen. A viszony persze nem felhőtlen, sem az orosz-amerikai, sem az orosz-török kapcsolatokban. Putyin elnök egyértelműen kijelentette, az amerikaiak tudtak a Szíriában bevetett vadászgép helyzetéről, mégsem szóltak a törököknek. Nehezményezte továbbá, hogy a török elnök azóta sem kért bocsánatot a kialakult helyzet miatt, ennek ellenére hajlandó kiállni az ISIS ellen vívott harcban a franciák mellett.

A tárgyalások eredményeképp már meg is érkezett Kobaniba az amerikaiak 50 katonája, hogy kiképezzék a kurdokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szembeni harcokra. Feladatuk, hogy megtervezzék a Rakka elleni támadást, amely azért lett a támadások célpontja, mert ez a város az ISIS fővárosa, a párizsi terrortámadást és a lelőtt orosz gép pilótáival szemben elkövetett brutalitást pedig meg kell bosszulni.

   

 

Hozzászólások