Felrúgta a parlament a királynő karácsonyi programját!

2019/11/26

Erzsébet királynő elég valószínű, hogy kihagyja a családi programok egy részét karácsony környékén, és Sandringhambe utazása helyett most a parlamentben fog beszédet tartani.

December 17-én ül össze az új brit parlament, melyről a Downing Street hétfőn tájékoztatta a népet. Ha a választás után pedig ismét Boris Johnson, jelenlegi miniszterelnök marad posztján, akkor az új kabinet programját december 19-én ismerteti II. Erzsébet királynő, az ilyenkor szokásos uralkodói beszéddel.

Kevesebb, mint egy héttel karácsony előtt Erzsébet királynőnek az ünnepi készülődés helyett a parlamentben kell majd megjelenni, a hagyományos Sandringhambe utazás így csúszik, mert a mama most csak később tudja elhagyni Londont. Idén egy csütörtöki napon indult volna, de aztán úgy alakult, hogy jelenése lesz a parlamentben.

A londoni miniszterelnöki hivatal elárulta, hogy az új parlamenti évadot formálisan megnyitó királynői beszéd ceremoniális tekintetben szerényebben lesznek, alárcsak 2017-ben, amikor szintén előrehozott választás utáni hivatalos parlamenti nyitányt tartott az uralkodó.

A Downing Street szóvivője azt mondta, hogy a szokásosnál visszafogottabb pompára lehet számítani a mostani parlamenti választás előrehozott jellege és a karácsonyi ünnepek közelsége miatt.

Hozzászólások