Napelemes és elektromos járművek versenyeznek

Negyedszer is MVM Energia Futam

2014/09/18

Napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, elektromos versenyautók és motorok versenyeznek szombaton a budapesti Széchenyi téren a IV. MVM Energia Futamon.

A futamon 50 csapat vesz részt 60 járművel – mondta el Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója a rendezvényt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

A szeptember 20-án tartandó IV. MVM Energia Futamon mintegy ötven csapat napelemes autói, különleges prototípusai, átalakított szériaautói, elektromos versenyautói és motorjai versenyeznek majd Budapest szívében, a Lánchíd pesti oldalán. A cél annak bemutatása, hogy a mérnökök találékonyságának köszönhetően már elérhető közelségbe került a fenntartható városi közlekedés.

energiafutam

A több mint hatvan különleges járművet felvonultató Futam fővédnöke Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Az Európai Mobilitási Hét kiemelt hazai rendezvényét bemutató sajtótájékoztatón a programot támogató hírességek mérték össze képességeiket segway-en, a barátságos előfutamon Endi (Hooligans), Lepe (Balkan Fanatik), Delov Jávor (Random Trip) és Szivák Zsolt (Cloud 9+) vettek részt.

Sikeres, regionálisan is meghatározó, integrált nemzeti energetikai társaságcsoportként az MVM aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez. A fenntarthatóság három, egyformán fontos pillére a környezet védelme, a gazdaság fejlődésének támogatása és a társadalmi célok megvalósítása. Magyarország érdeke, hogy hosszú távon egyensúlyt teremtsen a három pillér között. Az MVM-nek ezért is erkölcsi kötelessége, hogy piaci súlyához mérten részt vállaljon az össztársadalmi ügyek támogatásában, így a lakosság környezettudatosságának növelésében is.” – mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Társaságcsoportunk maga is példát mutat a klímavédelem terén: a paksi atomerőmű évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat. Mindezen felül az MVM Csoport szélerőműparkjával, az MVM Partner egyre több, energiahatékonyságot javító szolgáltatásával és több környezetbarát villanyautó üzemeltetésével is hozzájárul az élhető környezet megóvásához. Támogatási programja keretében az MVM hazai fejlesztésű és gyártású, szolárparabola-elven működő napenergia-hasznosító berendezéseket adományozott több mint 10 szociális, egészségügyi és oktatási intézménynek.” – tette hozzá.

Az MVM Csoport 2011-ben hívta életre az MVM Energia Futam rendezvénysorozatot. Az első futammal Budapesten – az Andrássy úton – az európai fővárosok között elsőként szerveztek versenyt alternatív hajtású járműveknek. A hatalmas érdeklődésre tekintettel tavaly és tavalyelőtt már a Lánchíd pesti hídfőjénél száguldottak a napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, valamint elektromos versenyautók és motorok.

verseny

A futam látogatói idén sem csak a különleges versenyeket tekinthetik meg, a nyitott boksz utcában testközelből is megismerkedhetnek a különleges járművekkel. Az érdeklődők kipróbálhatják a már kereskedelmi forgalomban is kapható villanyautókat, amelyek a következő évtizedekben forradalmasíthatják a városi közlekedést, és egyben hozzájárulhatnak Magyarország villamosenergia-igényének jelentős növekedéséhez, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez is.

Hozzászólások