Napos időre számíthatunk

Éjjel talaj menti fagy is lehet

2015/04/23

Általában derült, napos, csapadékmentes időre van kilátás. Csütörtök délután a Nyugat-Dunántúlon válhat erőteljesebbé a gomolyfelhő-képződés.

Az északi, északkeleti szél élénk lesz, majd délire, délkeletire fordul és napközben helyenként ismét megélénkül a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 10 fok között alakul, de a Dunától keletre nagy területen lehet talaj menti fagy, illetve néhol 2 m-en is fagyhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 20 és 25 fok között valószínű, a Dél-Dunántúlon lesz a melegebb.

tavasz 2

Az időjárási helyzet Európában

Időjárási szempontból Európa nagy részének időjárása eseménytelennek mondható, csupán a Skandináv-félszigetet érte el egy frontzóna, illetve Dánia térségében egy hidegcsepp örvénylik. Ezen kívül a Fekete-tenger térségében egy magassági teknő hatása érzékelhető, arrafelé több helyen fordul elő csapadék, de mennyisége általában nem jelentős. Kontinensünk hőmérsékleti viszonyai egy északkelet-délnyugati irányú képzeletbeli tengely mentén változnak. A Kelet-európai-síkságot hideg levegő tölti ki – mindez az előbb említett magassági teknőnek köszönhető – így ott a hőmérséklet csúcsértéke sokfelé 10 fok alatt alakul, sőt egyes helyeken az 5 fokot sem éri el. A skandináv államok déli felében, valamint Közép-Európa térségében többnyire 15, 20 fok között változik a csúcsérték. Ugyanakkor Németország, Franciaország, Olaszország térségében már 20, 25 fok a jellemző érték, a legmelegebbet azonban Spanyolország térségében mérik, Córdobában 28 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A Kárpát-medence időjárását eleinte a távolodó teknő hátoldali, majd csütörtök délutántól a közeledő hidegcsepp előoldali áramlási rendszere határozza meg.

Hozzászólások