Napos időszakokra is számíthatunk

Egyre hidegebbek a napok

2014/12/11

Csütörtökön napközben általában sok lesz a felhő, de országszerte számíthatunk rövid napos időszakokra. Délelőtt még az északi megyékben néhol előfordulhat jelentéktelen mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék.

Csütörtök napközben kissé megélénkül a délnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5, +1 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön az ország legnagyobb részén 5 fok körül alakul.

hideg ősz

Várható időjárás Európában

Az Alexandra névre keresztelt viharciklon ugyan valamelyest gyengült, de frontrendszere a Brit-szigeteken így is néhol orkánerejű széllökésekkel és kiadós esővel vonult át. A mögötte érkező hideg levegőben heves hódarazáporok is előfordulnak, s az áramló levegő sebességét jól jelzi, hogy éjjel ez a frontrendszer már Skandinávia nagy részén is átvonult, déli szakasza már Németországban, Franciaországban és Lengyelország nyugati részén is átmeneti csapadékot okoz. Lényegesen gyengébb, de több középponttal rendelkező ciklonrendszer található a Földközi-tenger keleti medencéje és a Fekete-tenger felett is. E ciklon a keleti oldalán nagyon enyhe a levegő: Törökország tengerparti részein sokfelé 20, 24 fokot mértek, sőt Oroszország egyik legkellemesebb klímájú fekete-tengeri partvidékén új abszolút napi hőmérsékleti rekordokat jegyeztek fel kedden. Ettől a térségtől távolodva a Kelet-európai-síkság belseje felé haladva nagyon gyorsan csökken a hőmérséklet, a többnyire borult ég alatt napközben is kevéssel fagypont alatt alakul a csúcsérték.

A Kárpát-medence keleti részein ennek a ciklonnak hatása csütörtökre megszűnik, és már az északnyugat felől érkező, feloszló okklúziós front felhőzete szól bele időjárásunk alakulásába.

Hozzászólások