Napsütés és derült idő lesz hétvégén

Akár 31 fok is lehet

2015/06/06

Nagyrészt derült időre számíthatunk, a napsütés inkább csak az Alföldön szűnik rövid időre, mert időnként gomolyfelhők zavarhatják. Csapadék nem lesz.

Napközben az északkeleti szelet a Dunától keletre többfelé élénk lökések kísérik, majd már mindenütt mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 28 és 31 fok között alakul.

Az időjárás Európában

A Skandináv-félsziget és a Balti-tenger déli részétől Közép-Európán át a Földközi-tenger nyugati medencéjéig anticiklon húzódik. A magasnyomás területén a nagytérségű felhőoszlató, szárító hatású leszálló légmozgásoknak köszönhetően túlnyomóan derült az ég, gomolyfelhő is alig képződik. E légköri képződmény keleti peremén gyengülő hidegfront halad a Fekete-tenger és az Ural irányába, útját megnövekvő felhőzet és záporok, zivatarok kísérik. A Brit-szigeteket is hidegfront érte el, arrafelé többnyire felhős az idő, akárcsak Észak-Európa jelentős részén. Az Ibériai-félszigettől Franciaország déli, Olaszország északi részén át a Fekete-tengerig húzódó sávban jellemzően 30, 33 fokig melegszik fel délutánonként a levegő. A már említett anticiklon északi részén és még északabbra ugyanakkor többnyire 15, a kontinentális partvidék közelében 10 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. A Kárpát-medence fölé szombat estig száraz, néhány fokkal melegebb levegő áramlik, ezért napos, igazi nyári időre számíthatunk.

Hozzászólások