Ne akarj vasárnap vásárolni!

A hét utolsó napján zárva lesznek a boltok?

2014/12/02

Bezár a bazár? Legalábbis vasárnap, ha a parlament is elfogadja a törvénytervezetet. A kereskedelem, valamint a fogyasztói magatartás és viselkedés gyökeresen megváltozhat a jövőben.

Csütörtökön újabb tárgyalásra került sor a vasárnapi zárva tartásról szól törvényjavaslattal kapcsolatban – tudatta a Napi Gazdaság. A hét utolsó napján kívül a munkaszüneti napok is azok közé tartoznának, amikor az üzleteknek zárva kell lenniük. Ezzel kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, Glattfelder Béla azt nyilatkozta, hogy érdemes lenne a kereskedelmi hagyományok továbbélési lehetőségét biztosítani hazánkban. Kiemelt példaként az adventi hétvégéket említette.

A KDNP frakciója terjesztette elő erről szóló törvényjavaslatát, melyet az érintettek többsége megvétózott az első tárgyaláson, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete fenntartásokkal értett vele egyet, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövegség és a Munkástanácsok viszont támogatták. Az Országos Kereskedelmi Szövetség felhívta a figyelmet arra is, hogy ez kb 15-20 ezer dolgozó elbocsátásával járhat majd. Ha elfogadják és megszavazzák ezt az indítványt, jövő év március 15-étől lép majd életbe a törvény.

Glattfelde Béla vétóját azzal indokolta, hogy figyelembe kell venni a turizmust és a fesztiválszezont is, ugyanis a nyári hétvégéken biztosítani kellene a vásárlást a nyaralók számára.

iStock_000051648930_Medium

Tegnap, december 1-jén a Pénzcentrum közölte: a Fidesz is támogatja a vasárnapi boltbezárást. Sajtótájékoztatót tartottak, ahol Rogán Antal, frakcióvezető közölte, feltételekkel és módosításokkal ugyan, de támogatják a tervezetet. Elsődleges szempont számukra, hogy senki se dolgozzon a hét utolsó napján, aminek az első lépése a kereskedelemre vonatkozó vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megszületése lenne. Csakis azok az üzletek lennének kivételek, melyekben a tulajdonos, vagy annak családtagjai dolgoznak.

Két évvel ezelőtt a kormány megállapodást írt alá a Tescóval, ami most úgy tűnik, semmissé válik.

iStock_000044374624_Medium

„A magyar kormány immár tizedszer köt stratégiai partnerségi megállapodást olyan globális nagyvállalattal, amely elkötelezett abban, hogy hosszú távra tervezzen Magyarországon, és abban, hogy segítsék a magyar gazdaság fejlődését – olvashatjuk Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkárának szavait a HVG oldalán. Az elmúlt években a magyarországi kiskereskedelmi beruházások közel 30 százalékát a Tesco hajtotta végre, emellett jelenleg a legnagyobb magyarországi magánfoglalkozató, a munkavállalóknak folyamatos képzést biztosít, és beszállítói köre is folyamatosan bővül, 1500 beszállítójából mintegy 1300 magyarországi vállalat.”

Orbán Viktor szerint a „senki” a kereskedelmet érinti: „a többi ágazatban nem lehet meglépni ugyanezt, mert a gazdaság állapota nem engedi meg, hogy a folyamatos üzemben dolgoztató multicégek (…) csökkentsék termelésüket vagy épp kivonuljanak a tiltás miatt az országból.”

Továbbá egy német lapnak az alábbiakat nyilatkozta a magyar miniszterelnök: „érdekünk fűződik ahhoz, hogy a külföldi vállalkozások annyi profitra tegyenek szert, amennyire csak lehet”, hiszen “minél nagyobb a profit, annyival több adót fizetnek Magyarországon.”

Vasárnaponként közel egymillió család megy vásárolni, amiről szabadon dönthettek eddig, de vajon mi lesz ezután?

iStock_000052946922_Medium

Hozzászólások