Ne hagyd, hogy a vöröshagyma megríkasson!

Így pucold meg könnyek nélkül

2014/08/05

Aki próbált már vöröshagymával készült ételt főzni, vagy csak besegíteni az előkészületekbe, az tudja, mennyire meg tudja ríkatni az embert ez az ártatlannak tűnő zöldség. Van, aki az úszószemüvegre esküszik, van, aki vizet nyel darabolás közben és akad olyan is, aki ruhacsipesszel védekezik a sírás ellen.

Kevés olyan ember van, aki ne ejtett volna pár könnycseppet hagymapucolás közben, amiért a zöldségben található illóolajok a ludasak. Bár rendkívül jó a méregtelenítő és baktériumölő hatásuk, megfázás esetén pedig feloldják a lerakódott váladékot, jobb szeretnénk elkerülni a szemet égető érzést. Sokan állítják, hogy feltalálták a holtbiztos módszert, de hogy melyik segít valóban, azt mindenki döntse el maga!

hagymapucolás

Forró vizet a hagymára!

A víz a vöröshagyma illóolajainak ellensége: ha a megpucolt hagymát leöntjük vízzel, az vékony réteget alkot a felszínén, ami nem engedi a maró hatású illóolajok felszabadulását. Még hatásosabb eljárás, ha a hagymát egy mélyebb tálba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, és így vágjuk fel. Ezzel a könnyezés garantáltan elmarad, csakhogy a hagyma értékes aromái is kárba vesznek.

Egy korty segítség

Hagymapucolás előtt vegyünk a szánkba egy korty vizet és próbáljuk a nyelvünkkel a szájpadlás hátsó részén tartani. Mivel a zöldségben található illóolajok nem a szemen keresztül csípnek, hanem a levegőben terjednek, a belélegzett anyag feloldódik ebben a vízben.

Hagymapucolás vagy álarcosbál?

szemüvegbenFelkészült hagymapucolók nem adják alább egy úszószemüvegnél, de mivel az illóolaj belélegzéskor kerül a szervezetbe, mindenképpen érdemes a szemüveget kiegészíteni egy, az arc elé kötött kendővel is. Az nem garantált, hogy aki meglát ebben a szerelésben, nem lepődik meg a jelmezünkön, viszont a sírástól garantáltan megkíméljük magunkat.

A ruhacsipesz-trükk

Ha abból indulunk ki, hogy a vöröshagyma illóolajai nem elsősorban a szemen keresztül hatnak, hanem belélegzéskor, akkor egyértelmű, hogy ezt a folyamatot kell kiiktatnunk – persze nem teljesen, elég, ha az orrunkat nem használjuk. Csíptessük össze ruhacsipesszel az orrunkat, hogy a szag ne találkozzon az orrnyálkahártyával. Kevésbé eltökélteknek nem muszáj a csipeszt alkalmazni, elég, ha egyszerűen a szájukon át lélegeznek.

Hűtsük le az ellenséget

Sokan esküsznek arra, hogy ha néhány percre mélyhűtőbe teszik a hagymát, akkor nem könnyezik a szemük felvágás közben. Ez azzal magyarázható, hogy a fagyott környezet miatt nehezebben szabadulnak fel a számunkra irritáló anyagok, így ha elég gyorsak vagyunk, megússzuk a műveletet kivörösödött szemek nélkül.

Hozzászólások