Négy aranyszabály a csodálatosan ragyogó arcbőrért

Mi a hollywoodi sztárok szép bőrének titka?

2014/05/27

Mi a legjobb módszer a hibátlan bőr eléréséhez? Nem a kezelés egy trendi gyógyfürdőben. Hanem a helyes étkezés. Bizony, bizony. Míg évekkel ezelőtt a szakemberek azt mondták, hogy a zsíros ételek és a csokoládé nem okolhatók a pattanásokért, és hogy, amit megeszünk, általánosságban nem hat a bőrünkre, egy új kutatás mást bizonyít. Kövesse tehát ezt a négy szabályt az egészséges arcbőr érdekében.

Hagyja el a fehér ételeket
Kiderült, hogy a hasábburgonya tényleg pattanást okozhat. De nem a zsír a bűnös, hanem a burgonya. Egy friss tanulmány kapcsán a kutatók 1200 őslakost vizsgáltak meg Pápua-Új-Guineában egy szigeten, és 115 gyűjtögető, vadászó életmódot folytató őslakost Paraguayban, és egyetlen egy pattanást sem találtak a mintában. A titkuk az, ami az étrendjükből hiányzik: az egyszerű szénhidrátok – mint pl. fehér kenyér, tészta, rizs, burgonya és édességek – a mi modern étrendünk alapjai. Ezektől a szénhidrátoktól az inzulin szintünk megugrik, és a kutatók arra gyanakodnak, hogy ennek következményei azok a reakciók, melyek végül a pattanásokhoz vezetnek.

sult_krumpli

Egyszerű étrendváltás: A finomított fehér szénhidrátok helyett egyen szerény mennyiségben összetettebb szénhidráttartalmú ételeket, mint pl. teljes kiőrlésű kenyeret, barna rizs, teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát (ezek emésztése tovább tart, így nem alakul ki a bőrre oly kártékony inzulin csúcs).

Élvezze a tenger gyümölcseit
A hal az esszenciális zsírsavak – mint pl. az omega 3 és omega 6 – egyik legfontosabb forrása, amik csökkentik a testen belüli gyulladásokat. Telítetlen zsírsavak található még a mandulában, mogyoróban és lenmagban.

seafood

Egyszerű étrendváltás: Reggelire fogyasszon füstölt lazacot, ebédeljen tonhalas szendvicset, és a hamburgereket cserélje le lazac-burgerre. Ha nem szereti a halat, délutáni rágcsálnivalónak fogyasszon mandulát.

Kerülje a bőrpírt okozó ételeket
Míg a piros pozsgás arc vonzó lehet, a vöröslő arcbőr nem igazán tartozik a szépészeti célok közé. Eközben vannak bizonyos étel és italfajták, mint pl. fűszerek, húskészítmények, nátrium-glutamát és alkohol (különösen a vörösbor) kitágítják a véredényeket, kipirosítva az arcbőrt.

Egyszerű étrendváltás: Ha hajlamos a kipirosodásra, ügyeljen arra, milyen ételeknél lép fel leginkább, mivel mindenki másra érzékeny. Ha a fűszeres ételek váltják ki, a thai étteremben curry nélkül kérje az ételt, és tartsa magát távol a wasabitól, amikor sushira támad kedve. Ha a kiütések az italtól jönnek, igyon kevesebb alkoholt, de legalább is kerülje a vörösbort.

Engedjen az olívaolaj csábításának
Ha a derékbősége érdekében kerüli a zsírt, az arca láthatja a kárát. Rengeteg fiatal nő bőre száraz és hámlik, mert nem fogyasztanak elég zsírt – állítják a dietetikusok. Ha napi 20 g (kb. két evőkanálnyi) zsírnál kevesebbet visz be valaki a szervezetébe, a bőr nem lesz képes megőrizni a nedvességét, és a test sem lesz képes elég A vitamint felvenni, ami pedig szükséges ahhoz, hogy a bőr ne kezdjen el túl korán öregedni.

olive_oil

Egyszerű étrendváltás: Öntözze meg a salátáját olíva olajjal, és tegyen bele pár avokádót és mogyorót. Biztosíthatjuk arról, hogy a farmerméretére nem lesz káros hatással.

Na és mi a hollywoodi sztárok szép bőrének titka?

A sztároknak is lehetnek pattanásaik, a bőrük mégis mindig tökéletesen néz ki.

Jennifer Love Hewitt, a Szellemekkel suttogó című sorozat főszereplője, az idegesítő pattanásokat egy kis fogkrémmel keni be, amit egy éjszakán át hagy hatni.

A világ egyik leghíresebb modellje, Cindy Crawford, a bőrápoláshoz rendszeresen bepermetezi a bőrét víz és tej keverékével. Így a bőr állítólag nem szárad ki, és megőrzi fényességét.

cindy_crawford

Az errefelé kevésbé ismert fiatal amerikai sztár, Bridget Marquardt, tökéletes recepttel rendelkezik az egészséges és fényes bőr megvédéséhez: alvás előtt némi szemfényt ken a szeme köré és a kezeire, így erősítve a bőr hidratációját.

Susan Lucci, amerikai színésznő, a portugál diétára esküszik, ha selymes bőrről van szó – a napi étkezései mindig tartalmaznak szardíniát is, mivel gazdag omega-3 zsírsavtartalmuk jót tesz a sima és selymes bőrnek.

Hozzászólások