Neked van már lebomló, banánlevél tányérod?

2019/11/23

Ha még nincs, akkor ismerkedj meg vele és valahogy szerezz be egyet, mert imádni fogod.

Egy fiatal Perui kutatócsoport alkotta meg a “Bio Plant” projektet, hogy segítse a világot a műanyaghasználat mérséklésében. Banánlevelekből készítettek biológiailag lebomló tányérokat, melyek használatával csökkenthető a műanyag okozta környezetszennyezés.

Az innovatív termék lebomlása mindössze 2 hónapot vesz igénybe, és teljesen természetes úton megy végbe. Az eldobható műanyag tányérok ezzel szemben 500 év alatt bomlanak le, komoly mértékű környezeti károkat okozva az óceánok növény- és állatvilágában, illetve a szárazföldi vadvilágában is.

Az Innóvate Peru Program társfinanszírozásának köszönhetően képesek voltak a fiatalok speciális gépeket fejleszteni, amelyek a biológiailag lebomló tányérok előállításához szükségesek. Az új berendezésekkel 50000 tányér legyártása lehetséges havi szinten. A project vezetője, Josué Soto elmondta, hogy közvetlenül a perui Amazonas kistermelőivel dolgoznak, akiktől méltányos árat kaptak a banánlevélre, mely mellé műszaki képzést biztosítanak a banántermesztés veszteségeinek kihasználásáról.

Hozzászólások