Nem csak az emberek lehetnek migránsok

Ománi kutyák találtak szerető otthonra

2016/08/18

Bevándorló kutyusokra bukkantunk az interneten, akik birtokbavételéért súlyos árat kell fizetni. Vannak olyan emberek akik még így is igényt tartanak rájuk.

Egy 2016-os felmérés szerint több, mint 30 család fogadott örökbe külföldi négylábút – nyilatkozta Nada Al Moosa, állatvédő aktivista. Az otthonra lelt kutyusok nem átlagosak. Az ott élő emberek wadi kutyának nevezik ezeket az Ománban szabadon szaladgáló állatokat. A legtöbb helyi szerint veszélyt jelentenek rájuk.

Ezzel szemben a kutyusok bebizonyították, hogy remek háziállat nevelhető belőlük, sőt a legjobb. Európában, Kanadában és az Egyesült Államokban igencsak nagy népszerűségnek örvend az örökbefogadásuk. A helyi állatvédő szervezet adataira hivatkozva, 2015-ben 40 kutya talált szerető otthonra, míg ebben az évben már 35 ebet sikerült elhelyezni külföldi családoknál.

Al Moosa szerint a legnagyobb probléma az örökbefogadással az állatok szállítási díja. Maszkatból az Egyesült Királyságba 1000, Európába 450, az Egyesült Államokba pedig 380 ománi riálért fuvarozzák a háziállatokat. (100 ománi riál kb. 75 ezer ft)

“A kutyákra egy weboldalon lehet rátalálni, itt várjuk az érdeklődők jelentkezését. A legszomorúbb tény az, hogy az ománi rendőrség sokszor megöli őket, hiszen veszélyesnek tartják a jelenlétüket. Szerencsére az új tulajdonosok egyáltalán nem értenek ezzel egyet.”

Egy wadi kutya büszke tulajdonosa elmesélte történetüket, hogyan is találtak egymásra. Egy gyár mellett lelt hűséges társára, egy zsákban az út mellett. Magányos, lassú és fájdalmas halálra volt ítélve a kiskutya. Megmentője olyan gyorsan intézkedett, ahogy csak tudott és Mexikóba szállíttatta az állatot, hogy ott nevelje fel, saját otthonában. 

” Az én édes kiskutyám most kezd igazán hozzászokni a mexikói élethez. Eleinte nagyon furcsállta az esőt és az új környezetet.” 

Hozzászólások