Nem csak mese! Schwarzenegger villantott Budapesten

A Terminator elfelejtette, honnan jött

2015/02/23

A vasárnap egyik legnagyobb eseménye volt, hogy Budapestre látogatott Arnold Schwarzenegger, hogy előadást tartson a Siker-napon. Ezzel nem is volt gond, tisztességes beszédet tartott, de látszott, hogy neki ez az egész csak üzlet: érinthetetlensége, távolságtartása és ridegsége sokat rontott az általa sugallt “osztrák parasztgyerekből Kalifornia kormányzója”-képen.

Kezdjük a jó dolgokkal: magával a rendezvénnyel, és a fő előadással semmi gond nem volt, Arnold Schwarzenegger tisztességgel lenyomta, amire szerződött. Profi előadása egy percig sem volt unalmas, inkább jól összeszedett és lelkesítő. Látszott, hogy ezredszer meséli el ugyanazokat a történeteket, amelyek persze ettől még egyáltalán nem veszítették el érdekességüket és érvényüket.

Elmerengett azon, mennyit edzett és dolgozott, már fiatalon milyen nagyra törő céljai voltak, amelyek meghatározták a mindennapjait. Hogyan és mennyiszer rázta le magáról a kétkedőket, akik sohasem hittek benne, neki mégis sikerült a testépítésben, a színészetben és a politikában is elképesztő karriert befutnia. És ami a lényeg: sosem volt B-terve, mert filozófiája, hogy az A-terv a lényeg!

Schwarzenegger, Arnold
A kemény Arnold Schwarzenegger Budapesten sem lágyult meg (Fotó: MTI)

Nagyjából hatezer, lelkesen tapsoló és jogosan elégedett ember nézte és hallgatta végig a háromnegyed órás beszédet, és az eseménynek tényleg rangot adott az, hogy egy ekkora világsztárt sikerült idecsábítani. Amiben nagy szerepe lehetett Andy Vajnának is, aki régi barátja még Hollywoodból, és nyilván annak a mintegy 130 millió forintnak is, amennyit a hírek szerint fizetni kellett azért, hogy idejöjjön.

De természetesen nincs ezzel baj, egy ekkora világsztárnak borsos ára van, és nyilván nem fogad el minden felkérést, tehát az illetékesek komolyan lobbizhattak a háttérben. Az esemény egyetlen hibája talán az volt, hogy a szervezők kicsit túllőttek a fellépőkkel, akik sokan voltak, és csak keveset tudtak beszélni, de részünkről még ez is belefért.

Az este csalódását azonban maga Schwarzenegger szolgáltatta, akkor, amikor éppen nem volt a színpadon. Az első csapás az volt a rajongók számára, mikor kiderült, hogy a magát tökéletes branddé gyúró, már csak üzleti alapon működő Conan, a barbár kizárólag félmillió forintért hajlandó fotózkodni bárkivel, ennyi pénzt pedig viszonylag kevesen tudnak Magyarországon kizárólag erre költeni.

Schwarzenegger, Arnold
Motivációs beszédből jeles (Fotó: MTI)

A másik döbbenet akkor érte a várakozókat, mikor kiderült, hogy a sztár nem hogy interjút adni nem hajlandó, de még aláírni sem akarja a rajongók könyveit/képeit – bár aki félmilliót fizetett, annak nyilván belefért egy gyors Schwarzi-szignó. Nem akart senkivel találkozni, megpillantani is alig lehetett a testőrfal mögött, úgy bújtatták, mint az amerikai elnököt.

És itt hibázik Arnold Schwarzenegger önmagáról alkotott képe. Tényleg csodás, már-már meseszerű az osztrák parasztfiúból lett királyfi kormányzó története, aki alacsonyabb sorból nagyon magasra jutott, viszont a mindenkit elutasító, a rajongókra látványosan és magasról tevő, 67 éves Terminator bőre alól sajnos tényleg ki-kivillant a lélektelen robot fémkarja, aki rég elfelejtette azt, hogy honnan is jött.

Hozzászólások