Nem lehet többé elmenekülni a Facebook elől

Elképesztő arcfelismerő rendszert fejleszettek ki

2015/02/11

A Facebook-felhasználók naponta képek millióit töltik fel a közösségi oldalra, amely egyelőre csak kis hatékonysággal ismeri fel rajta az arcokat. A fejlesztők most belehúztak, és ezentúl borítékolhatóan nem így lesz: már nincs hova bújni a központ elől.

A Facebooknak mintegy másfél milliárd felhasználója van, akik naponta hozzávetőleg négyszázmillió képet töltenek fel a rendszerbe, a zömét magukról, barátaikról és családjukról. Ezeket képtelenségnek tűnik fejben tartani, de a legújabb szotver erre is képes.

A gépek arcfelismerő hatékonysága egyébként hetven százalék körül mozog, azonban a DeepFace nevű új Facebook-fejlesztés köröket ver mindegyikre, mert 97,35 százalékos pontossággal végzi el ugyanezt a feladatot. Ez már emberi lépték.

deepfacekicsi

Erre ráadásul nemcsak szemből képes, hanem akkor is, ha fej elfordult, az arc félig takart, és bizonyos ismertető jegyeket kell alapul venni. A program tanul a hibáiból, ugyanakkor megjegyzi a tageléseket és a saját helyes válaszait is, amik segítik a későbbi felismerésekben.

A Facebook jelenleg is rendelkezik egy arcfelismerő rendszerrel, amely azonban jóval gyengébb hatékonyságú, de Európában egyelőre azt sem lehet használni.

Hozzászólások