Mégsem lesz útdíj? Újabb változások várhatók

A minisztérium korrigál

2015/01/13

A január elsejétől bevezetett útdíj rengeteg kérdést vetett fel. Többek között a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre való kijutást is fizetőssé tette, egy mindössze pár száz méteres útszakasz miatt. A minisztérium most pár esetben korrigál, a kérdéses rész pedig marad ingyenes.

Számos olyan passzusa van az új szabályozásnak, amely az utóbbi hetekben komoly vitákat generált, hiszen gyakran a logikai alapokat is nélkülözi az új útdíjrendszer gyors, és egyeztetés nélküli bevezetése. Ezeket mielőbb orvosolni kell, és a jelek szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyitott is erre.

utdijbelso
Egy kétmatricás útszakasz (Fotó: MTI)

Legfontosabb, hogy a Liszt Ferenc repülőtérre a hírek szerint ezentúl is ingyen lehet majd kihajtani, ezen a pár száz méteres szakaszon mégsem kell fizetni – tudta meg a Blikk. Ez már csak azért is volt visszás, mert a tömegközlekedést is erősen érintette volna. A minisztérium ezen kívül más eseteket is kivizsgál majd, és az útdíj eltörlését is elrendelheti.

Ilyen képtelenség például az, hogy két megyei matricát kell venni, ha valaki át akar vezetni egy Duna-hídon, vagy hogy tizenötezer forint helyett húszezret kell fizetni annak, aki Budapestről le akar jutni a Balatonra, mert az autópályába beleesik pár kilométernyi szakasz Veszprém megyéből.

Ezek azonban csak a legnagyobb vitát kiváltó esetek, már a kezdetektől megjósolható volt, hogy a nagyobb városok polgármesterei lobbizni fognak a településeik érdekében, az elkerülő utak ingyenessége miatt (Szombathelynél már tüntettek is), ez pedig a közeljövőben is így marad.

Hozzászólások