Nem tudod, mit főzz vasárnapi ebédnek? Segítünk!

Nemcsak ínycsiklandó, hanem diétás is a menüsorunk

2014/07/06

Vasárnapi menü:

Sokan tanácstalanok a vasárnapi ebéddel kapcsolatban, pláne, ha diétázás időszakában vannak. Mi összeállítottunk nektek, egy 3 fogásos menüt, amit elkészítve a családodnak, barátoknak, vagy csak magadnak, lelkiismeret furdalás nélkül elfogyaszthatsz. Ízletes, könnyű nyári vasárnapi ebéd.

Leves: Cukkini krém leves
Hozzávalók:
3 db kisebb cukkini
margarin
1 db hagyma
erőleves kocka
kevés trappista és kevés füstölt sajt
piros bors
tejszín (8%)
friss petrezselyem

Elkészítés:
Kevés vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a felkarikázott cukkinit,amit szintén picit megpirítunk. Ha ez megvan, felöntjük vízzel, úgy hogy épp ellepje. Beletesszük az egy db erőleves kockát és kb.5- 10 percig puhára főzzük. Miután puhára főztük, kézi botmixerrel összeturmixoljuk. Ezek után „beledobálunk” pár szem piros borsot és újra összeturmixoljuk. Belereszeljük a kevés trappista és füstölt sajtot, 1-1,5 dl tejszínt öntünk hozzá és „összerottyantjuk” újra. Ha kész friss petrezselymet vágunk rá és már fogyaszthatjuk is.

Cukkini leves

Főétel: Margaritás csirke édesburgonyával és vegyes salátával
Hozzávalók a csirkéhez:
csirkemell
reszelt mozzarella (light)
paradicsom
ételízesítő
bors
fokhagyma granulátum
oregano
Hozzávalók az édesburgonyához:
édesburgonya
tej (0,1%)
light margarin

szerecsendió
bors
Hozzávalók a vegyes salátához:
1 zacskó madársaláta
1 zacskó rukkolla saláta
koktél paradicsom
Oliva olaj

Csirkemell elkészítése:
A csirkemelleket szeletekre vágjuk, enyhén befűszerezzük őket.(ételízesítővel, borssal, fokhagyma granulátummal és oreganoval)
Miután befűszereztük, a csirkemelleket belehelyezzük egy előre picit kiolajozott (olíva olaj) tepsibe, majd rászeleteljük a csirkemellekre a paradicsomokat. Ha ezzel megvagyunk, ráreszeljük, vagy a már előre lereszelt mozzarellát rátesszük a tetejére és meghintjük még egy kevés oreganoval.
Előre felmelegített sütőben kb. 180 fokon 30 percig sütjük, míg enyhén piros nem lesz a sajt.

Édesburgonya elkészítése:
A burgonyákat meghámozzuk, majd karikákra vágjuk őket. Miután ha ez megvan, enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha ez kész a puhára főtt burgonyákról leöntjük a vizet, és burgonya törővel összetörjük. Hozzáadunk egy kevés tejet, illetve margarint és ízlésszerűen fűszerezzük (só, bors, szerecsendió), majd összeturmixoljuk az egészet.

Csirkekicsi

Saláta elkészítése:
Egy salátás tálba tesszük az összes hozzávalót, majd meglocsoljuk minimális olíva olajjal.

Desszert- vanília pudingos, málna torta
Hozzávalók a tésztához:
6 db tojás
6 kanál édesítő (xilit)
6 kanál zabliszt
sütőpor
Hozzávalók a pudinghoz:
2 mérőkanál vaníliás fehérjepor
1 zacskó zselatin fix (főzés nélküli)
tej 0,1% / víz

+ gyümölcs
gyümölcs kocsonya

Piskóta elkészítése:
A tojásokat ketté választjuk, majd a sárgájához adunk 6 kanál xilitet, amivel habosra keverjük, miután ha ez megvan, hozzáadjuk a 6 kanál zablisztet és a fél csomag sütőport.
A fehérjéket kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk kanalanként adagolva a sárgájába.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a kész masszát és előre felmelegített sütőben kb. 180 fokon készre sütjük.

Puding elkészítése:
2 adag vaníliás fehérjét/proteint (60g), 4dl vizet/tejet és fél zacskó, főzés nélküli zselatint összeturmixoljuk, majd kb. fél órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen, és puding állagú legyen.
Ez alatt az idő alatt a piskótánk kihűlt, így aztán tetejére rákenjünk a vaníliás pudingunkat, majd a puding tetejére, az általunk választott gyümölcsöket, jelen esetben málnát.
Ha ezzel megvagyunk, az elkészített gyümölcsös kocsonyát rácsorgatjuk a gyümölcsökre. Végül betesszük a hűtőbe legalább 1-2 órára.
Jó étvágyat!

Hozzászólások