Nem tudsz aludni? Segítünk!

Insomnia ellen otthoni praktikák

2014/12/12

A stresszes, túlfeszített életmód sokszor alvászavarban köszön vissza. Biztosan sokan tapasztalták már, hogy napközben leragad a szemük, nem tudnak koncentrálni, este viszont, amikor lehetőség nyílna az alvásra, nem tudunk annyira ellazulni, hogy alvó állapotba kerüljenek.

Az alváshiány sajnos sokkal nagyobb gondokat is okozhat, mint a fáradtság. Érzelmi és egészségügyi állapotunkban okozhat problémát, olyan súlyos betegségekhez vezethet, mint a depresszió, az elhízás, cukorbetegség, valamint a különböző szív-és érrendszeri betegségek. Ha tartósan fennáll ez az állapot, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ha néhány napos stresszes időszakról van szó csupán, akkor adunk néhány praktikus tanácsot, amivel megkönnyíthetjük a dolgunkat.

Levendula illóolaj

Lefekvés előtt fél órával csepegtessünk némi levendula illóolajat a párnánkra. Fontos, hogy jó minőségű, első párlatot vásároljunk, hiszen abban a hatóanyagok erősebben vannak jelen. A levendula nagyon jó stresszoldó és nyugtató hatású. Közvetlenül belélegezve segít ellazítani és elősegíti az alvást.

wellness products

Citromfű olaj

Ha fáradt vagy, de nehezen alszol el, nagyon jó hatással lehet szervezetedre a citromfű olaj. Engedj egy kád finom meleg vizet és adj hozzá három csepp citromfű olajat, úgy hogy az illóolajat nem közvetlenül a vízbe teszed, hanem egy kanál mézbe, hiszen így jobban feloldódik. A citromfű nagyon jó természetes nyugtató és álmosító hatású. Néhány perc kádfürdőzés kellően lenyugtat ahhoz, hogy álomba szenderülj.

iStock_000018596952_Small

Komló párna:

Ez a növény egyike a leghatékonyabb altató hatású gyógynövényeknek, mert segít csökkenteni a nyugtalanságot, az álmatlanságot és a szorongást. Szerezz be szárított komlót és tölts meg vele egy kispárnát, ha nem szeretnél ezzel időt tölteni, természetesen készen is kapható bio boltokban. Ha ezen a párnán alszol, garantáltan kipihenten ébredsz majd.

hops

Néhány alapvető szabály:

Nem árt néhány alapvető szabályt is betartani, ami a segítségünkre lehet. Ne együnk nehéz, zsíros ételeket közvetlenül lefekvés előtt, sőt ha lehet, 3-4 órával előtte már semmit se együnk. A rendszeres testmozgás szintén javítja az alvás minőségét és időtartamát is, viszont fontos, hogy lefekvés előtt közvetlenül már ne edzünk, hiszen a mozgás serkentőleg hat ránk. 3 órával lefekvés előtt már hanyagoljuk a tornázást. Szellőztessünk elalvás előtt. Hagyjuk, hogy az elhasznált levegő, frissre cserélődjön. Maximum 22 fok legyen a hálószobánkban, az attól melegebb levegő szintén gátolja a minőségi alvást.

Too early

 

Hozzászólások