Nem ússza meg, aki januárban nem vett megyei matricát

Két hónapon belül érkezhet a sárga csekk

2015/02/12

Eddig nem volt tiszta, most akkor megbüntetik-e azokat az autósokat, akik januárban nem vettek megyei matricát, és úgy használták az utakat. Fizetési felszólítások pedig várhatóak, de utólag most még lehet úgy matricát vásárolni, hogy visszamenőleg is érvényes legyen.

Azt tisztázzuk rögtön az elején, hogy azoknak semmilyen pórdíjat nem kell fizetniük, akik az év első hónapjában olyan fizetős útszakaszt használtak, amit a kormány felülbírált, és csak február elsejéig volt fizetős.

Ilyen például a Liszt Ferenc reptérre vezető, sokat vitatott útszakasz, de azoknak sem kell izgulniuk, akik az első olyan megyei lehajtót használták, amire elvben már nem volt érvényes matricájuk.

Útdíj - M30-as autópálya

A többi, fizetőssé vált útszakasz használata viszont büntethető, és ne tévesszen meg senkit, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) januárban egy pótdíjfizetési felszólítást sem küldött ki.

Erre ugyanis a törvény értelmében hatvan napja van, de az még mindig nem tiszta, a szervezet él-e ezzel a lehetőséggel. Megelőző megoldás azonban még van, mert február 28-ig lehet venni pótlólag is matricát.

Ez viszont furcsa helyzetet szülhet, ugyanis a fizetési értesítések nem biztos, hogy megjönnek február 28-ig, viszont ha csak később vesszük meg a megyei matricát, akkor már fizetnünk kell pótdíjat. Legalábbis, ha elkaptak, ezt ugyanis nem árulja el a NÚSZ.

Hozzászólások