Nemek harca

Ösztön kontra emóció

2015/12/17

A nők és férfiak alapvetően különböznek egymástól, de minkét nemnek megvannak a maga erősségei. Kis hazánkban összecsaptak a nemek, néhány aktuális nyilatkozatot követően elszabadultak az indulatok. Eközben a tudósok….

A cikk nem hivatott letenni a voksát egyik álláspont mellett sem, mert a benne lévő tartalmak nem a jelenlegi helyzetre hivatottak reflektálni. Pechünkre a tudósok épp most dobtak piacra néhány tudományos kutatási eredményt, amely biztos alapokon nyugvó álláspontot foglalnak bizonyos kérdésben. Sokkal inkább biológiáról, mint társadalomtudományról van itt szó. De, ha már így alakult, akkor megosztjuk veled azokat a pontokat, amiben erősebb a női nem és gyakorlatiasabb a férfi.

Érzékeny érintés

Közhelynek tűnhet, de már egy 2009-es kutatás is bebizonyította, hogy a nőknek finomabb a tapintásuk. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy a kisebb ujjaikban jóval sűrűbben helyezkednek el az érzékelő receptorok, mint a férfiakéban, ezért érzékenyebben reagálnak a stimulálásra.

no ferfi (2)

Hallótávon kívül

Legközelebb, mielőtt kiakadnál, hogy a pasid meg sem hall, ha mondjuk éppen tévét néz, akkor jusson eszedbe az evolúciós tényező. Amellett, hogy persze a nők jobban szeretnek csiripelni, amit magasabb frekvencián tesznek, ez a képességük teszi őket alkalmassá arra, hogy messziről meghalljanak mondjuk egy síró babát. A hallásunkra leginkább a környezetünk és az életmódunk van hatással, gyerekként még egyáltalán nincs akkora különbség a két nem között. Idővel ez változik, a férfiak jóval korábban, már 32 éves koruktól veszítenek érzékenységükből, míg a nőknél ez csak 37 éves korban következik be.

Kifinomult szaglás

A női agyban jóval több neuron gondoskodik arról, hogy eljuttassa a különböző illatanyagok és szagok információját a központba. Ez is összefüggésbe hozható például a párválasztás folyamatával. A férfi testnedvek (verejték, spermium) mind-mind stimulálják a női agyat, így például hatással vannak a nők hangulatára is, de növelik a vonzerőt is.

nonap

Térbeli látás

Egyértelműen a férfiak viszik a prímet, amely előnyük szintén az ősi ösztönben keresendő. Több kutatás is bizonyította, hogy jobb a tájékozódási képességük, mint a nőknek. Például egy labirintusból szinte kivétel nélkül előbb találták meg a kivezető utat, mint a nők. Már a huszadik század közepén bebizonyította egy kutatás, hogy sokkal jobb a térbeli érzékelésük, mint a nőknek, ezáltal előbb értelmeznek egy absztrakt rajzot és könnyebben kiismerik magukat egy térképen.

Aggódás

A nők jóval aggodalmaskodóbbak, mint a férfiak. A svédek kimutatták, hogy az agyban lévő neurotranszmitterek érzékenyebbé teszik őket. Az úgy nevezett szerotonin fele akkora mennyiségben található a női agyban, mint a férfiakéban. A nemek közötti különbség tehát sokkal inkább a biológiában keresendő. Emiatt például gyakrabban jelentkezik szorongásos, depresszív panasz a nőknél, míg a férfiaknál a versenyszellem dominál (lásd sport, munka).

Emlékek

Bizony, ebben a kérdésben is a nők nyertek. “Az elefánt nem felejt!” harci mondat mostantól megérdemli a kiegészítést: de a nők sem. Rövidtávú memóriájuk az idő előrehaladtával sem sokat romlik. Ez valószínűleg a két agyfélteke közötti kapcsolat miatt van így. 949 fiatal körében végzett kutatásból kiderült, hogy a nők jobbnak bizonyultak az emlékezés terén, ha szavakról, arcokról és figyelemről van szó, a férfiak viszont jobbak, ha motorikus feladatokról és térbeli memóriáról van szó.

Persze akad még néhány különbség a nemek között, de a vizsgált tényezőkből kiderül, hogy a nők jóval érzékenyebbek emóciók terén, ami nem újdonság, igaz ez az érzelmek kinyilvánítására, a beszédre, a szóhasználatra, de a részletek megfigyelésére is. A férfiak sokkal inkább a gyakorlati kérdésekben jeleskednek.

Hozzászólások