Nemzeti hős vagy kegyetlen gyilkos?

Február 19-étől mozikban az Amerikai mesterlövész

2015/02/17

Csütörtökön kerül a mozikba Clint Eastwood legújabb filmje, ami már megjelenése előtt hatalmas botrányt váltott ki – emellett viszont a rendező legsikeresebb mozijának tartják. A felkavaró téma, az ellentmondásos érzelmek és a nagyszerű színészi játék miatt hat Oscarra jelölt, igaz történeten alapuló Amerikai mesterlövész a háború borzalmait mutatja be testközelből.

Az Amerikai mesterlövész főszereplője, Chris Kyle (akit Bradley Cooper alakít) egy tengerészgyalogos, aki négy alkalommal teljesít katonai szolgálatot Irakban. A háború évei alatt a fiatal katona igazi mesterlövésszé vált, az amerikaiak szemében hős, az ellenség szemében azonban egy kegyetlen gyilkos lett, akit “el Shaitan”, vagyis az ördögként emlegettek.

Kyle minden csatában az első vonalban harcolt, de mindig egyedül, és kilométeres távolságokból is hajszál pontosan célzott. Nem csoda, hogy az amerikai hadsereg legjobb mesterlövészeként tartották számon, aki 160 ellenséget ölt meg bizonyítottan – ám a valóságban Kyle többször dicsekedett azzal, hogy 225 emberrel végzett a fronton, és köztük volt egy nő és egy gyerek is.

A film hatalmas port kavart, és kettős fogadtatás érte Amerikában: a kritikusok egy része szerint a főszereplő épp az amerikai katonák legjobb tulajdonságait domborítja ki, ezzel szemben áll azonban az a vélemény, hogy a film nagymértékben iszlám-ellenes, és egy olyan katonának állít emléket, aki szinte sportot űzött abból, hogy embereket ölt.

Az Amerikai mesterlövészt Clint Eastwood egyik legjobban sikerült alkotásaként tartják számon, ami már most 90 millió dolláros bevételt hozott. A címszereplő, Bradley Cooper pedig A legjobb férfi alakításért kapott Oscír jelölést, és az amerikaiak többsége azt szeretné, ha végül a szobrocska is hozzá kerülne.  

Hozzászólások