NIA – Önfeledt tánc a formás alakért

Testi-lelki feltöltődés

2014/10/13

A NIA létrehozója egy amerikai házaspár, akik ebbe a mozgásformába különböző stílusú harcművészeti formákat ötvöztek, különböző modern tánc stílusokkal úgy, hogy beleszőttek gyógyító mozgásokat is.

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértõje

Ez az érdekes formáció kiválóan hat a testi- és lelki kondícióra!

Hogyan? Cikkünkből kiderül!

 

A különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre jelenik meg benne a tánc (modern és jazz) a keleti harcművészet (thai chi, aikido, taek-wondo) és a gyógyító mozgás (jóga). A sokszínűségéből adódóan, nemcsak a testre, hanem a lélekre is rendkívüli hatással van. A NIA-nak kidolgozott koreográfiája van, melyet meghatározott zenére végeznek. Ezek a zenék jogvédelem alatt állnak.

A NIA ugyan egy összetett mozgásforma, de kis gyakorlással meg lehet tanulni.

A mozgás nem terheli meg a tüdőt, a testet, mert egy speciális légzéstechnikát kell alkalmazni tánc közben. Remek kikapcsolódást nyújt, felüdít a mozgás, javítva  a borongós ősz okozta rossz kedélyállapotot.

Kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül bárki végezheti, nem lehet rosszul csinálni, elrontani. Rendkívül jó hatást gyakorol a testre. Tónusossá teszi az izmokat, erősíti a kondíciót, javítja az állóképességet. Nem utolsó sorban a túlsúly leküzdésében is alkalmazható, mert a mozgás által egy foglalkozáson akár 600 kalóriát is el lehet égetni.

Mozgás közben garantált a jókedv és sikerélmény, ez lelki feltöltődést okoz a táncolók számára. Gyakran terápiás kezelésre is használják, például stressz enyhítésére, ízületi betegségekre, szülés utáni regenerálásra és műtét utáni rehabilitációra.

Az óra szabadtánccal kezdődik, majd épp úgy, mint a jógában, önmagunkra fókuszálunk. Ezután lágy mozgások és koreografált egyszerű lépések következnek, majd mindenki saját intenzitásának megfelelően gyorsítja a táncot.

Ezt követően ismét egy lassabb jellegű mozgás kerül előtérbe és végül pedig nyújtás és relaxáció zárja az órát.

Fontos a kényelmes, laza öltözet, amiben felszabadultnak érzed magad. A kényelmet, komfort érzetet az is fokozza, hogy a táncolás mezítláb történik.

161740437

Összességében a NIA az egész testünket megmozgatja, feltölti energiával, magabiztosságot ad, ráadásul jótékony hatásait a hétköznapi életben kamatoztathatjuk, az által, hogy nő a koncentrációs képességünk és javul a stressz kezelésünk.

Kívánunk nektek testi-lelki harmóniát!

 

 

 

Hozzászólások