Nikkelallergiát okozott egy iPad?

Érdemes a védőtok használata

2014/07/16

Nikkelallergiát okozott egy iPad egy amerikai fiúnál – az Apple szóvivője szerint az esetleírásban jelentett allergia rendkívül ritka.

Orvosi szaklapok tanulmányai szerint többféle elektromos készülék válthat ki nikkelallergiát: laptopok, mobiltelefonok is vannak köztük. A viszkető bőrkiütés, amellyel a 11 éves amerikai fiút kórházba kellett vinni, egy Apple iPad számlájára írható – olvasható a Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban közölt esetleírásban. 

A nikkel okozta bőrallergia nem életveszélyes, ám igen kellemetlen, és ha a felvakart bőrsérülések elfertőződnek, szteroid és antibiotikum kell a gyógykezeléshez – mondta Sharon Jacob, a fiú kezelőorvosa, az esetleírás egyik szerzője. 

A fiúnak korábban is volt pikkelyes foltokat okozó bőrbetegsége, de az egész testén kialakult, viszkető elváltozások nem reagáltak a szokásos kezelésre. A bőrtesztek nikkelallergiát mutattak ki, melyet az orvosok a család 2010-ben vásárolt iPadjére vezettek vissza. A készüléket is teszteknek vetették alá, és megtalálták a nikkelt az iPad külső borításában.

ipad

A kisfiú naponta használta a táblagépet, és jobban lett, miután az iPadre védőtokot húztak – mondta Jacob. 

Nem tudni, hogy az iPad, illetve más Apple-készülékek tartalmaznak-e nikkelt. A társaság szóvivője, Chris Gaither elmondta: termékeik a legjobb minőségű anyagokból készülnek, amelyek megfelelnek az ékszerekre is vonatkozó szigorú szabályoknak mind az Egyesült Államokban, mind Európában. Hozzátette: úgy találták, az esetleírásban jelentett allergia rendkívül ritka. 

A Microsoft szóvivője nem válaszolt arra, tartalmaznak-e termékeik nikkelt. A vezeték nélküli telekommunikációs cégeket képviselő szervezet, a CTIA – The Wireless Association szóvivője elmondta: a nikkelt az iparág nem használja széles körben, mert blokkolhatja a rádiófrekvenciás jeleket. Nincs tudomása arról, mely gyártó alkalmazza az említett fémet – tette hozzá. 

Jacob szerint a nikkelallergia egyre gyakoribb, vagy egyre többször sikerül azonosítani. A hivatalos amerikai adatok alapján azoknak a gyermekeknek, akiknél allergiás bőrtesztet végeztek, 25 százaléka bizonyul nikkelérzékenynek, szemben az egy évtizeddel korábbi 17 százalékos aránnyal.

Hozzászólások