Nők a történelemben

Fényképeken a múlt korok fontos állomásai

2016/10/21

Bárki bármit is mondjon, az idő folyamának medrét bizony sokszor a nők formázták. Az alábbi képösszeállítás kevésbé ismert szereplőket mutat be a múltból.

Sosem értettük, hogy állíthatja azt bárki is, hogy a nők nem voltak meghatározó mozgatórugói a történelemnek. Elég, ha csak az őskor matriarchális berendezkedésére gondolunk, esetleg Kleopátrára, akinek mesterkedése majdnem romlásba taszította minden idők egyik leghatalmasabb birodalmát. A hölgyek igenis fontos szerepköröket töltöttek be, még ha sokszor a háttérbe húzódva is.

Kapcsolatuk a letűnt századokkal azonban épp oly meghatározhatatlan, mint a férfiak esetében. Újabb történelemleckék helyett inkább olyan szerepkörökre koncentrálunk tehát, melyek betöltése egy nő részéről napjainkban is ugyanolyan meglepő lenne, mint évtizedekkel ezelőtt volt. Az alábbi fotók legtöbbje történelmi jelentőségű pillanatokat örökített meg, de akad köztük olyan is, amelyik szimplán csak a szokatlanságból meríti erejét, esetleg csak egyszerűen érdekes. Bár ez így csúsztatás, mert érdekesnek mindegyik érdekes.

Hozzászólások