Nyaralási tippek allergiásoknak

Hegyek, tengerpart, barlangterápia

2014/07/07

Az allergiás beteg számára nagy odafigyelést igényel a nyaralás megszervezése. A valóban pihentető kikapcsolódáshoz a legfőbb szempont a megfelelő nyaralóhely kiválasztása.

Az úticél kiválasztásánál az allergiás beteg legfontosabb eszköze a térkép mellett a pollennaptár kell, hogy legyen. Az allergén növény virágzásának időpontjában célszerű elkerülnünk az utazást. Miután kiválasztottuk a megfelelő időpontot, a helyszín kapcsán érdemes figyelembe vennünk az alábbi tényezőket.

Pollenallergia esetén a vidéki környezetben nagyobb mennyiségben találhatók pollenek. Poratka allergia esetén a szőnyegpadlós szobában állapotunk rosszabbodhat. Amennyiben a háziállatok szőrére fokozódnak tüneteink, úgy érdemes arról is tájékozódnunk, hogy az adott szálláshelyre háziállat bevihető-e. Allergének előfordulására így, még a leggondosabb takarítás mellett is számítanunk kell. Penészgomba-allergia esetén kerüljük a medencéhez közeli, nedvesebb szobákat. Ételallergiás beteg számára ajánlott előzetes információkat gyűjteni a helyi konyha jellegzetességeiről és még elfogyasztásuk előtt megbizonyosodni arról, hogy az egyes fogások nem tartalmaznak allergéneket.

A tengerparti nyaralás előnyös az asztmától, krónikus köhögéstől szenvedők számára, de az allergiás, ekcémás betegek tüneteit is kedvezően befolyásolja a sós levegő. Amennyiben nincs rá lehetőségünk, hogy tengerpartra utazzunk, érdemes olyan belföldi úticélt választanunk, ahol a szálláshely közelében sókabin található.

A sóbarlang kiválóan alkalmas a légúti megbetegedésekben –asztma, hörghurut, hörgőgyulladás, orr-melléküreg gyulladásban szenvedők kezelésére, illetve immunrendszer erősítő hatású. A főváros zajától távol, a hegyvidék nem csak nagyszerű túrázási, sportolási lehetőségeket kínál, de tiszta levegőjével nagymértékben hozzájárul az allergiás, asztmás betegek állapotának javulásához.

Parajdi sóbánya
Parajdi sóbánya

A magasság miatt egyaránt csökken a levegőszennyezettség és az allergének mennyisége. A háziporatkára érzékenyek számára is ideális a hegyvidéki pihenés, a poratka ugyanis 1500 méter felett életképtelenné válik. A hegyvidéki nyaralás során érdemes egy-egy közeli barlangba is ellátogatnunk. A barlangok alacsony hőmérséklete nem kedvez a baktériumok, vírusok szaporodásának, így lehetőségünk van pár órát allergénektől mentes környezetben eltölteni. Mind a barlangterápia, mind pedig a sóbarlang kezelés akkor képes igazán kifejteni jótékony hatásait, ha kúraszerűen alkalmazzuk.

Nyaralás előtt minden esetben érdemes kezelőorvosunkkal konzultálnunk, így tájékozódhatunk a kezelések igénybevételéhez szükséges beutalókról is, illetve összeállíthatjuk azoknak a gyógyszereknek a listáját, amelyet pihenéshez is feltétlenül fontos magunkkal vinnünk.

Hozzászólások