A nyolcadik utas: a Halál 35 év után újra mozivásznon

Itt a kultfilm rendezői változata

2014/08/30

Idén szeptemberben lesz 35 éve, hogy Ridley Scott sci-fi klasszikusa, az Alien az európai mozikba került. Az évforduló tiszteletére A nyolcadik utas: a Halál egy rövid vetítéssorozaton visszatér a mozivásznakra Magyarországon is.

Budapesten a Corvin moziban, országszerte több mint harminc filmszínházban láthatják a nézők a kultfilm rendezői változatát – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Ridley Scott brit rendező 1979-ben készítette el A nyolcadik utas: a Halál című filmet. A sokak által minden idők legfélelmetesebb mozijának titulált alkotás Alien-címszereplőjét és az idegen világot az idén elhunyt svájci szürrealista képzőművész, H.R. Giger, a biomechanikus művészet nagymestere álmodta meg.

alien

Az Oscar-díjjal elismert látványvilágnak, a rendező által mesterien alkalmazott feszültségkeltésnek és a jól felépített sztorinak köszönhetően a filmet a mai napig kultikus népszerűség övezi, bár a fiatalabb generációnak eddig nem volt lehetősége mozivásznon látni. 2003-ban Ridley Scott elkészítette a film rendezői változatát: az Alien – Director’s Cut az új jelenetek ellenére egy perccel rövidebb lett az eredetinél. A rendező ugyanis a digitális felújítás mellett számos jelenetet rövidebbre, feszesebbre vágott, illetve néhányat kihagyott, hogy a mai igényeknek megfelelően kicsit felpörgesse a filmet.

Az európai bemutató 35. évfordulója alkalmából ezt a rendezői változatot láthatja a közönség a hazai mozikban: szeptember 4-től egy hónapon át vetítik, vadonatúj digitális kópiáról, eredeti nyelven, magyar felirattal. A limitált vetítéssorozathoz országszerte számos filmszínház csatlakozott: a szeptember 4-i bemutató hetében Budapesten minden nap játsszák a Corvin mozi nagytermében, valamint látható lesz többek közt Szolnokon, Jászberényben, Szombathelyen, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben és Egerben is.

A filmet forgalmazó, eddig főleg színpadi produkciók – például a londoni Shakespeare’s Globe előadásai vagy a Queen 1986-os Népstadion-koncertje – mozibemutatójával foglalkozó Pannonia Entertainment tájékoztatása szerint a legfrissebb bemutatók mellett a közeljövőben további legendás alkotásokat vetítenek a hangosfilmtörténet előző évtizedeiből.

Hozzászólások