Nyugalom szigete saját otthonodban

Készíts függőágyat egyszerűen!

2015/05/05

Néha másra sem vágysz, csak egy csendes kis zugra az otthonodban, ahol elbújhatsz a világ – és a család – zaja elől? Valósítsd meg saját kis fészkedet a lakáson belül, ami csak a tiéd, és visszavonulhatsz, ha egy kis békére vágysz!

A kreatív ötleteket gyakran saját szükségletünk inspirálja, családosoknál még gyakrabban a gyerek igényei. Aki szeret az otthonában félre húzódni, kicsit magába gubózni és mondjuk egy jó könyv társaságában eltölteni néhány hosszú percet, az tudja milyen érzés, amikor nincs hová menni! Erre ez esetre jó, ha kialakítasz magadnak egy saját fenségterületet, ahova visszavonulhatsz, kezedbe veheted a legújabb Fejős Éva regényt, és hátat fordítva a hétköznapi stressznek egy jó bor társaságában átadhatod magad a pihenésnek.

Egyik legfontosabb életterünk a hálószobánk. Azonban ahhoz, hogy kellemes időtöltésre számíthassunk párnáink közt, nem árt, ha előrukkolunk valami igazán hangulatos és kreatív megoldással. Alkosd meg saját igényeid szerint! Adunk néhány tippet!

ikea_haloszoba

A függőágyat klasszikus módon nyáron a kertben, két fa közé szokták kifeszíteni. Hogy a lakásban, fák nélkül élőknek is legyen lehetőségük erre, és ne kelljen megfosztani magukat az élménytől, íme a legjobb módszer, hogyan készítsd el otthonodban!

Családosoknál, kis lakásban élőknél gyakran probléma, hogy a srácok egymást túlkiabálva kívánják felhívni a figyelmet magukra, míg a másik tesó inkább csendes magányra vágyik a szobájában. Ha közös a kuckó, akkor ezzel a megoldással saját birodalmat alakíthattok ki a gyereknek, amit testvériesen felváltva is használhatnak, vagy csak saját magadnak. Így lehet otthonodban egy saját szigeted, ami kényelmes, szórakoztató, pihentető és megfelelő anyagválasztással még design-os is lehet!

Ahhoz, hogy még egyedibbé tedd a függőágyadat, célszerű sima vásznat vásárolnod, amit aztán kedved szerint festhetsz be a szoba színének, vagy hangulatodnak megfelelően. Amennyiben ezzel a részével nem szeretnél foglalkozni, akkor a méteráru boltban vegyél masszív pamut, vagy polipropilén anyagot, amilyen színben és mintával csak szeretnéd. Mi most az előbbi esetre mutatunk ötletet.

Függőágy házilag

függőágy5

Kellékek:

 • 2 nm vászon anyag
 • 1 db kemény fából (lehetőleg tölgy) készült henger alakú tartórúd
 • 2 db karabiner a felfüggesztéshez
 • ecset
 • textilfesték
 • kötél

Eszközök:

 • fúró
 • varrógép
 • olló
 • vonalzó
 • vasaló
1. lépés

A képen látható módon hajtsd félbe a vásznat, és egy vonalzó, illetve ceruza segítségével rajzold be a széleket, amennyit az anyagból le fogsz vágni. Célszerűen kevesebbet vágj le, ha úgy érzed, később még alakítanál a függőágy méretén, legyen miből. Indulj el a jobb alsó saroktól nagyjából a másik oldal egyharmadáig.

függőágy1

2. lépés

Most a levágott szélekkel kell dolgoznod. Hajtogasd be a széleket nagyjából 2 cm vastagságban, a csücsköt pedig hajtsd rá 90 fokos szögben. Vasald meg az anyagot, majd újból hajts rajta két centit. A széleket varrógéppel rögzítsd oda a vászonhoz, de úgy, hogy középen át tudd fűzni majd a kötelet rajta. Az alsó rész mentén is megerősítheted varrással az anyagot. Ezután előkészítheted a tartó rudat, amire a függőágy kerül. A végektől számított 2, illetve 4 centire fúrj rá két-két lyukat, ezen fogod átfűzni a kötelet.

függőágy2

3. lépés

Fesd meg az anyagot. A választott textilfestékkel olyan színeket és mintákat alkothatsz, amilyen csak tetszik! Hagyd megszáradni az anyagon a festéket, addig átfűzheted a két szélén a kötelet, csomózd meg a végét a rúd másik oldalán, lehetőleg jó szorosan. Utána a karabinert is rögzítheted a plafonon. Ha megszáradt a vászon, az anyagot kicsit húzd össze a két szélén, ahol a kötél átfut rajta, hogy kialakítsd az ülőfelületet.

függőágy3

függőágy4

Most már nincs más dolgod, csak élvezni a nyugalmat az otthonodban, a saját kis szigeteden!

függőágy7

fotó: Pinterest

Hozzászólások