Nyuszisimogatótól a tojásvadászatig

Húsvéti programkavalkád kicsiknek és nagyoknak

2015/04/02

A Húsvét idén sem múlhat el szuper programok nélkül: ha már mindenki meglocsolta a család nőtagjait, akkor érdemes együtt ellátogatni valamelyik nyuszi simogatóba, kipróbálni a tojásvadászatot, vagy finomabbnál finomabb húsvéti menüket kóstolni.

Húsvéti tojásvadászat – Szegedi Vadaspark

A tavasz legnépszerűbb rendezvénye Szegeden a húsvéti. Nem csoda, hiszen jó idő esetén sokan kívánkoznak ki a kellemes, természetes környezetbe a hosszú tél után, ráadásul a tojásvadászat évek óta kínál izgalmas játékot a Vadaspark látogatóinak. Természetesen ilyenkor tojásfestésre is van lehetőség – az elkészült művek haza is vihetők.

Húsvét a Skanzenban

Az ország egyik legkülönlegesebb húsvéti programjával készül a szentendrei Skanzen. A magyarországi vendek, ruszinok, svábok, horvátok húsvéti szokásai jelennek meg a portákon. Ám idén a hagyományoktól eltérően nemcsak húsvétvasárnap és húsvéthétfőn lesz fesztiválhangulat a szabadtéri múzeumban, hanem már április 4-én, szombaton is rendhagyó programok várják a látogatókat.

Húsvét a Zsolnay Negyedben

Április 4-én a Herkules Műhelyben különböző foglalkozásokkal készülnek a fiatalabb korosztálynak, lesz Zenevarázs, Kispék Műhely húsvéti különkiadás, Ema Nyomda Műhely, Húsvéti díszek gyára. Április 5-én és 6-án a Zsolnay Negyedben Húsvéti kézműves vásár várja a látogatókat, lesz kisállat- és nyuszisimogató, bábelőadás, néptánc, tojásíró, hímző- és karcoló bemutatók és foglakozás, játszóház és Zakatoló Zenemozi mesekoncert.

004612387_eggwriter.jpg.jpg_big

Húsvét a Budai Várban

A budai Várban megrendezésre kerülő ünnep egyben kézműves-, népművészeti- és gasztronómiai vásár, amelyet mesterségek bemutatói és valódi hungarikumok fűszereznek. A felnőtteket magyar kézműves borterasszal, hagyományos húsvéti fogásokat készítő látványkonyhákkal és egészséges étkek utcájával várják a szervezők. Húsvét hétfőn elkészül a Budavári Húsvét óriás kalácsa

A színes forgatag egy ősi rítustánccal a vár legszebb részein átkígyózó tavaszköszöntő menettáncával és a Csillagszeműek Táncegyüttes Életfa avatásával és gólyalábasok attrakcióival veszi kezdetét. Húsvét ünnepét a Hunyadi udvar nagyszínpadán a világzene, népzene, néptánc jeles képviselői teszik teljessé és a gyerekkoncertek széles választékában a család minden tagja megtalálhatja a kedvencét.

Rügyfakasztó vasárnap Gryllus Vilmos nyitja a koncertek sorát, de aznap még meghallgathatjuk a Misztrál Együttes és Palya Bea koncertjét is. Különleges programnak ígérkezik a Vízbevető Húsvét Hétfői néptánc találkozó, ahol a húsvéti népszokások felelevenítésével biztosan egy lány sem marad szárazon. A gyerekek egyebek mellett meghallgathatják Kolompos együttes koncertjét is, s a délután tartalmas programjai közé tartozik a Sebestyén Márta és Andrejszki Judit régizene koncertje, valamint az eseményt záró Szalóki Ági ünnepi koncert és táncház.

husvet

Húsvéti tavaszvárás

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság húsvétkor is szeretettel várja az érdeklődőket a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba. Szombaton, vasárnap kézműves játszóház, tavaszi-húsvéti témájú gyermekrajzok kiállítása, tojásvadászat várja a gyermekeket. Az eredményes „vadászokat” lovaskocsizással jutalmazzuk! 

Szépasszonyvölgyi Családi Húsvét

Egy hagyományőrző rendezvény egy csodálatos helyen az egri Szépasszony-völgyben. Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere: tojáskeresés a Játszóparkban, szekérjárat a Völgyben, „Tojásolósdi” húsvét, kézművesség a Látogatóközpontban, fa körhinta, népi játszópark, bárány és nyuszi simogató, közben pedig Húsvéti Kaland Nyúlcsi Julcsival c. élőszereplős bábelőadás. 19 órától Húsvéti utcabál lesz a Band of Street zenekarral.

Húsvét a Hortobágyon

Az egykori Hortobágyon élők fő megélhetését hagyományosan a pásztorkodás, a halászat, pákászat és a kézműveskedés jelentette. A néphagyomány különleges húsvéti szokásról ugyan nem ír, ám mégis a puszta különleges kelléktárat biztosít ennek az ünnepnek és a tavasz érkezésének átélésére. A gémeskutak vizének éltető, tisztító frissessége, idei születésű kecskék, bárányok vidám ugrálása, vadlovak csikóinak nyerítése, hazaérkező madárcsapatok tengernyi sokasága tölti meg élettel a pusztát, a tavaszt.

A 3 nap alatt színes programokat kínálnak, többek között tojáskeresés az Állatpark területén, tojásfestés, kézműves foglakozás, kvíz kérdések kitöltése az Állatparkról, szamaragolási lehetőség, nyuszi simogatás, játszótér használat, pusztai virtusok kipróbálása, arcfestés és csillámtetoválás.

003318066_husvet.jpg.jpg_big

Húsvéti Tojásvadászat a Gellértben

A Danubius Hotel Gellért rejtelmes “labirintusát”, a hotel folyosóit, különtermeit és a Gellért Fürdőcsarnokot bejárva izgalmas, interaktív tojásvadászatra invitálják az apróbb és nagyobb gyermekeket Húsvét vasárnapján. A “tojásvadászokat” és szüleiket ezután sonkával, tojással és a Húsvét során szokásos egyéb finomságokkal roskadozó asztalok mellett korlátlan büféebéd is várja.

A tojásvadászaton résztvevő gyerekeknek ingyenes a Sunday brunch.

Húsvéthétfő az Egri Várban

Egerben idén is a vár történelmi falai között rendezik meg a húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó programot. A kézművesek vására mellett a húsvét állatai – nyuszi, bárány – is várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A programot az ünnephez kapcsolódó kézműves foglalkozások teszik teljessé.

Hozzászólások