Ő lehet a paralimpikonok új vezetője

Ma dől el, ki ül a megüresedett elnöki székbe

2015/07/06

A mai nap folyamán rendkívüli közgyűlés során hozza meg a döntést a Magyar Paralimpiai Bizottság, hogy ki üljön Gömörit követően az elnöki székbe. A paralimpikonok együttesen hördültek fel, amikor a sorozatos csalások kiderültek. Sok pletyka kapott szárnyra az elnöki jelölt kilétéről, most úgy tűnik, hogy Szabó László az egyik legesélyesebb.

Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) vezetője indul a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöki posztjáért a szervezet hétfői rendkívüli közgyűlésén – írja az MTI.

A FODISZ vasárnapi közleménye szerint Szabót az MPB nyolc tagszervezete, a Magyar Atlétikai Szövetség, a Magyar Úszó Szövetség, a Magyar Tenisz Szövetség, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a Magyar Szkander Szövetség, a Magyar Táncsport Szövetség, a Magyar Erőemelő Szövetség és a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége is jelölte elnöknek, a sportvezető pedig elfogadta a felkérést.

Gömöri Zsolt
Gömöri Zsolt, korábbi MPB elnök

A 45 éves kommunikációs szakember – aki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozatának a tagja – öt pontban foglalta össze elnöki programját, melyben többek között szerepel a bizalom helyreállítsa az MPB iránt, illetve a budapesti paralimpiai rendezés szándéka.  

A paralimpikonok közül Pásztory Dóra, kétszeres paralimpikon úszó intézett igen komoly hangvételű levelet a volt elnökhöz, amelyben értésére adja álláspontját. Hozz hasonlóan nyilatkozott az MPB jelenleg legesélyesebb elnökjelöltje is. Szabó László egy júniusi nyílt levelét idézi a mandiner.hu, amiben az elnökjelölt a következőképpen fogalmazza meg elképzeléseit sikeres megválasztása esetén:

“Az elmúlt napokban számtalan sportvezetővel, sportszakemberrel és sportolóval találkoztam, sokan engem kerestek meg, többekkel én kezdeményeztem beszélgetést. Arról bizonyosodtam meg, hogy mindannyian a magyar parasport körül zajló áldatlan és méltatlan felhajtás végét, a kedélyek lecsillapodását várjuk. Azt, hogy a magyar parasportolók nyugodtan készülhessenek az előttük álló világversenyekre, különösen a 15 hónap múlva kezdődő riói paralimpiára.

Az MPB júniusi 19-i rendkívüli közgyűlésének le kell zárnia a vitákat.”

Az MPB vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, többek között vezetői indokolatlan utazásaival kapcsolatban. A politikai pártok közül az MSZP és a Jobbik is többször lemondásra szólította fel Gömörit és Deutsch Tamás alelnököt.

deutsch
Deutsch Tamás alelnök

Gömöri júniusi lemondását követően a szervezet alelnöke, Deutsch Tamás került átmenetileg az elnöki székbe, aki azóta több botrányos kijelentéssel is sokkolta a közvéleményt. Ezek közül az egyik legizgalmasabb talán az, ahol Deutsch kijelenti, szerinte a paralimpikonoknak kevesebb pénz jár, mint egészséges sportolótársaiknak.

“Az egyenjogú az nem egyenlő. Ha valami egyenjogú és egyenlő esélyt kell neki biztosítani, az nem azt jelenti, hogy mindenben egyenlő” – fejtegette. Szerinte az a “normális megközelítés”, ha a paralimpikonok az ép sportolók juttatásának 70 százalékát kapják meg” – írja a hvg.hu, amely megnyilvánulása ismét komoly közfelháborodást keltett.

A bizottság tehát ma hozza meg döntését arról, ki veszi át az elnöki széket, amint új információval rendelkezünk, tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

Hozzászólások