Okos praktikák napégésre

Egyszerű házi gyógymódok a napégés fájdalmaira

2018/06/20

A nyári hónapokban nemcsak a napozás során kell a napégésre gondolni. Az UV-sugarak bármilyen szabadtéri program alatt “támadnak.”

Szerencsére egyre többen veszik komolyan a bőrgyógyászok figyelmeztetését, miszerint a rendkívül erős UV-sugárzás ellen elengedhetetlen a védezekés. Sajnos azonban még mindig nem elegen figyelnek oda erre az igencsak számottevő problémára, így sokszor megtörténik a baj: napégésre kerül sor. A megelőzés kulcsfontosságú, de ha már bőrünk elszenvedte a napégést, fontos ápolnunk azt.

Hoztunk pár tippet és házi gyógymódot a fájdalmas bőrpír kezelésére.

Hűsítő pakolás
A legjobb ilyen esetekben az égett felület hűtése. A hideg vizes borogatás tökéletes: márts egy puha pamuttörölközőt néhány jégkockával lehűtött vízbe, majd tedd az égett bőrfelületre. Ha a ruha átmelegedett, ismételd meg a folyamatot. Ezt naponta többször megismételheted 10-15 percen keresztül.

IMG_1069-536x402

Hidratáld a bőröd
Remek választás lehet napégés során egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett krém. Ezek pótolják a bőr elvesztett nedvességtartalmát és megnyugtatják, hűsítik azt. Különösen jótékony hatással bírnak az E-vitamin tartalmú krémek, hiszen az E-vitamin segíti a bőr gyógyulását és megelőzi a hegesedést is.

Használj aloe verát
Az aloe vera hatékony természetes gyulladáscsökkentő. Egyszerűen vágd le az aloe vera levelét, préseld ki belőle a gélállagú anyagot, majd vidd fel a megégett bőrfelületre. Ha nincs növényed, a gyógyszertárban kapható aloegél is tökéletes.

Vegyél be egy aszpirint
Az aszpirin enyhíti a fájdalmat és csökkenti a viszketést. Ha úgy érzed, túl sokat voltál napon, még a bőrpír megjelenése előtt érdemes bevenni egyet.

12_treatment

Maradj hidratált
Ahhoz, hogy a napégést minél hamarabb meggyógyítsd fontos, hogy belülről is támogasd a szervezeted. A gyulladt bőr nem tudja ellátni védő funkcióját, így a bőrön keresztül nagy lehet a párologtatás. Ezt a folyadékhiányt sok vízzel, illetve lédús gyümölcsökkel pótold.

Tejföl
Talán az egyik legrégebbi napégés elleni házi praktika a tejfölös borogatás. Ha leégett a hátad, kérj meg valakit, hogy kenje be vastagon az érintett területet hideg tejföllel! Addig hagyd rajta, amíg át nem melegszik a bőrödtől, majd hideg vízzel zuhanyozz le!

tejfol_barnatal

forrás: Diéta&Fitnesz Magazin 2017. augusztus

Hozzászólások