Okostelefonok: már 20 éve velünk vannak

A ”féltéglás telefon” jubileuma

2014/08/29

Idén augusztusban jubilált a világ első okostelefonja. Az IBM 1994 nyarán dobta piacra a Simon nevű készüléket, amely ugyan nem igazán aratott nagy sikert, mégis mérföldkőnek tekinthető, mert már rendelkezett azokkal a funkciókkal, amik a mai modellekben is megtalálhatóak.

Kezdjük a mai szemmel hihetetlennek tűnő paraméterekkel. Hossza 23 centiméter volt, szélessége 64 milliméter, vastagsága pedig közel 4 centiméter. És a legsokkolóbb adat: súlya meghaladta az 510 grammot, azaz nem véletlenül nevezték ”féltéglásnak”, hiszen több mint fél kilót nyomott.

simon

Összehasonlításul, napjaink 10 colos tabletei kevesebbet mutatnak a mérlegen. Egyetlen adatban szerepelt jóval alacsonyabb szám mai testvéreivel szemben, ez pedig az üzemidő volt. A Simon Personal Communicator nikkel-kadmium akkumulátora töltés nélkül mindössze 60 percig bírta.

Funkciókat tekintve természetesen nem összemérhető a mai darabokkal, azonban így is volt rajta naptár és email kliens, ráadásul egyéb alkalmazásokat is tudott futtatni. A hagyományos telefonáláson kívül pedig akár fax készülékhez is lehetett csatlakoztatni a mobilt.

Az IBM készüléke az előfizetés módjától függően körülbelül 1000 dollárba került, és összesen 50 ezer darabot adtak el belőle. A cég nem fejlesztette tovább a Simont.

Hozzászólások