Olimpia Budapesten? 2024-ben mégis lehet!

A MOB is beállt az ötlet mögé

2015/02/06

A hazai olimpiai mozgalom csúcsszerve, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtökön döntött arról, hogy beáll a 2024-es budapesti nyári játékok ötlete mögé, és állami és társadalmi összefogást kezdeményez egy sikeres pályázat érdekében.

Egy Budapesten rendezendő olimpia szempontjából nagyon fontos volt a MOB pénteki közgyűlése, melyen az Olimpiai Védnöki Testület javaslatát 125 igen és egy nem szavazat mellett fogadták el. A gyűlést Szabó Bence főtitkár vezette le, Borkai Zsolt elnök ugyanis betegség miatt nem tudott részt venni az ülésen.

Erre a szavazásra azért is volt szükség, mert decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a gazdaságosabb olimpiák érdekében fogadott el reformcsomagot (Agenda 2020), ami az olyan kisebb városoknak kedvez, mint mondjuk a magyar főváros.

Fontos szempont lett az könnyebb fenntarthatóság és a befektetések megtérülése, ehhez pedig Magyarországnak is minél hamarabb csatlakoznia kellett, ha komolyan gondolja a nevezést.

olimpia
A közgyűlés kiállt a budapesti olimpia mellett (Fotó: MTI)

Ehhez viszont egy olyan tanulmány kell, amely költséghaszon-elemzés mellett bemutatja, hogyan rendezhető nálunk olimpia vállalható költségekkel, illetve hogyan hozhat hasznot és gazdasági bevételt. Ez azonban csak az első komolyabb lépés volt az olimpiai rendezés útján, mert társadalmi és állami támogatásra is szükség van, ezek nélkül nem születhet érdemi program.

“Komoly versenyre kell számítani 2024-re, mert az Agenda 2020 más városoknak is kedvez” – jelentette ki Bienerth Gusztáv, a védnöki szervezet egyik tagja, aki szerint a pályázat csak akkor lehet sikeres, ha nemcsak egy hazai és nemzetközi csapat, és széles körű társadalmi konszenzus áll mögötte, hanem sikerül elnyerni hozzá a közép-európai régió támogatását is.

A 2024-es olimpiára a jelentkezési határidő szeptember 15., a házigazdáról pedig 2017 nyarán, Limában dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). Eddig Boston, Róma, Párizs és Durban jelezte, hogy versenybe szeretne szállni, de Németországból várhatóan Hamburg vagy Berlin szintén beadja pályázatát, és Baku, valamint Isztambul is érdeklődött már.

Hozzászólások