Omlós, rácsos meggyes pite

A nyár slágere

2018/06/26

A pite recepteket mindenki ördögtől valónak tartja, pedig egyáltalán nem az, ha pontosan a recept szerint és türelmesen készíted el az omlós süteményt.

Vannak családok, ahol a pite készítésnek hagyománya van, ugyanúgy, mint a rántott húsnak. Ha a te családodban eddig nem sűrűn volt az asztalon pite, ha ezt elkészíted garantáltan kívánságlistára fog kerülni ez az omlós, meggyes pite. Amennyiben unalmassá válna a meggy, bármilyen gyümölccsel elkészítheted. A másik legkedveltebb az almás pite, így érdemes azzal próbálkoznod, de ennél a süteménynél tényleg ízlés szerint ízesíthető. 

exps32523_BTOH1600957D145A_RMS

Hozzávalók a tésztához: 

  • 35 dkg finomliszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek lekvár/ dzsem

Hozzávalók a meggyes krémhez

  • 35 dkg meggybefőtt (a friss gyümölcs is tökéletes)
  • 3 dl víz
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 csapott ek cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csapott ek búzadara (a krém alá)

Elkészítés: 

1. A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, és a hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a krémet. 

2. A meggybefőttet a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal hevíteni kezdjük, közben a pudingport 3-4 dl vízzel csomómentesre keverjük. Amikor a meggylé forrni kezd, hozzáöntjük a pudingos keveréket és addig folyamatosan keverjük, míg be nem sűrűsödik. (Ha friss meggyet használunk, hevítsük meggylével, ehhez adjuk a vízzel elkevert pudingot.)

3. A pitesütőt vagy tortaformát kivajazzuk és lisztezzük. A tészta körülbelül 3/4-ét kinyújtjuk, és eloszlatjuk a forma alján, illetve oldalán, 2-3 cm magasan. A maradék 1/4-nyi tésztából körülbelül egy ujjnyi vastag csíkokat vágunk, ebből lesz a pite tetején a rács.

4. Amikor a töltelék kihűlt legalább langyosra, a tésztát megszórjuk egy kicsi búzadarával, és ráöntjük a meggyes krémet. A tetejére rácsozzuk a tésztacsíkokat. Előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük, ekkor érdemes vízzel hígított, savanykás lekvárral megkennünk a rácsokat. További, kb. 10 perc alatt készre sütjük.

5. Szeletelés előtt kihűtjük, néhány órára hűtőbe tesszük. Ha lehet, akár egy éjszakán át is érdemes türelmesnek lennünk, mielőtt fogyasztjuk.

Jó étvágyat! 

forrás

Hozzászólások

Az Európai Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy az rcnews.hu úgynevezett További információk

Az Európai Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy az rcnews.hu úgynevezett "cookiekat", vagy "sütiket" használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, melyeket a weboldal helyez el az ön számítógépén, hogy egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést az rcnews.hu-n. A sütiket bármikor letilthatja böngészője beállításainál. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" gombra kattint, elfogadja a sütik használatát!

Bezár