Omlós, rácsos meggyes pite

A nyár slágere

2018/06/26

A pite recepteket mindenki ördögtől valónak tartja, pedig egyáltalán nem az, ha pontosan a recept szerint és türelmesen készíted el az omlós süteményt.

Vannak családok, ahol a pite készítésnek hagyománya van, ugyanúgy, mint a rántott húsnak. Ha a te családodban eddig nem sűrűn volt az asztalon pite, ha ezt elkészíted garantáltan kívánságlistára fog kerülni ez az omlós, meggyes pite. Amennyiben unalmassá válna a meggy, bármilyen gyümölccsel elkészítheted. A másik legkedveltebb az almás pite, így érdemes azzal próbálkoznod, de ennél a süteménynél tényleg ízlés szerint ízesíthető. 

exps32523_BTOH1600957D145A_RMS

Hozzávalók a tésztához: 

  • 35 dkg finomliszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek lekvár/ dzsem

Hozzávalók a meggyes krémhez

  • 35 dkg meggybefőtt (a friss gyümölcs is tökéletes)
  • 3 dl víz
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 csapott ek cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csapott ek búzadara (a krém alá)

Elkészítés: 

1. A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, és a hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a krémet. 

2. A meggybefőttet a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal hevíteni kezdjük, közben a pudingport 3-4 dl vízzel csomómentesre keverjük. Amikor a meggylé forrni kezd, hozzáöntjük a pudingos keveréket és addig folyamatosan keverjük, míg be nem sűrűsödik. (Ha friss meggyet használunk, hevítsük meggylével, ehhez adjuk a vízzel elkevert pudingot.)

3. A pitesütőt vagy tortaformát kivajazzuk és lisztezzük. A tészta körülbelül 3/4-ét kinyújtjuk, és eloszlatjuk a forma alján, illetve oldalán, 2-3 cm magasan. A maradék 1/4-nyi tésztából körülbelül egy ujjnyi vastag csíkokat vágunk, ebből lesz a pite tetején a rács.

4. Amikor a töltelék kihűlt legalább langyosra, a tésztát megszórjuk egy kicsi búzadarával, és ráöntjük a meggyes krémet. A tetejére rácsozzuk a tésztacsíkokat. Előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük, ekkor érdemes vízzel hígított, savanykás lekvárral megkennünk a rácsokat. További, kb. 10 perc alatt készre sütjük.

5. Szeletelés előtt kihűtjük, néhány órára hűtőbe tesszük. Ha lehet, akár egy éjszakán át is érdemes türelmesnek lennünk, mielőtt fogyasztjuk.

Jó étvágyat! 

forrás

Hozzászólások