Öngyilkosság divatból

A fiatalok körében egyre népszerűbb végleg véget vetni az életnek

2017/05/31

Úgy tűnik hihetetlen tevékenység “jött divatba” mégpedig az öngyilkosság. Sajnos egyre több fiatal érzi úgy, hogy ez normális és még buzdítják is őket!

Eszem ágában sem áll az öngyilkosság tényét lekicsinyíteni, hiszen egy nagyon súlyos dolog. Elkeserítő, hogy egyre több ember vet véget az életének és választja a “könnyebb utat”. Úgy gondolom, hogy a társadalom is nagymértékben hibás ezért. Korábban írtunk már a Kék Bálna nevű játékról, mely öngyilkosságra buzdítja a fiatalokat. Szerencsére úgy néz ki, hogy ez már lecsengett, de ettől függetlenül a sokáig tabunak számító témát egyre lazábban kezelik. 

A gondolataim a 13 Reasons Why című Netflix által készített sorozat nézése közben fogalmazódtak meg bennem. Eleinte nem akartam elkezdeni az alapban tiniknek szánt sorozatot, azonban annyian mondták, hogy mennyire jó, hogy úgy gondoltam, vágjunk bele! Nos, az első három résznél tudtam, hogy engem ez a 13 epizód ki fog készíteni. A főszereplő lány Hanna (aki öngyilkos lett) már az első részben nagyon ellenszenves volt. 

A sorozatot pozitív és negatív irányból is meg lehet közelíteni, próbáltam átgondolni mindkét szemszögből. Először is maga a bullying évek óta ismerős fogalom a középiskolákban és küzdenek is ellene különböző kampányokkal, előadásokkal. Azonban sajnos nem létezik olyan iskola a világon, ahol ne bántanának minimum egy gyermeket az ott eltöltött évei során. A sorozatot vehetjük úgy is, hogy ez is egy bizonyos felhívás az érzelmi terror ellen, bemutatja hová vezethez az, ha valaki folyamatos cseszegetésnek van kitéve. Bemutatja milyen az, ha rossz társaságba keveredsz, ahol a bulik, a fű és a pénz dominál. Bemutatja egy tinédzser hétköznapi problémáit, hogy mi történik vele ha nem figyelnek rá eléggé, ha nem hallgatják végig. Ezzel az utolsó mondattal pedig át is kanyarodhatunk a másik oldalra, a hangsúly a HÉTKÖZNAPIN van. 

omgyilkos

Minden tini életében akadnak nehéz, sőt nagyon nehéz időszakok, mikor legszívesebben elsüllyednének a föld alá, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs kiút. A sorozatban szereplő Hanna öngyilkossága előtt készített 13 felvételt, melyen elmondja miért vetett véget az életének majd ezt elküldeti a személyeknek. Tény, hogy szegénynek valóban sok mindennel meg kellett küzdenie: barátok elvesztésével, megaláztatással, szerelmi bánatokkal, családi, pénzügyi problémákkal, sőt még meg is erőszakolták, ami hálistennek azért nem történik meg minden fiatallal, de ez a rengeteg sérelem sem adhat okot arra, hogy valaki eldobja magától az életet. 

Tisztában vagyok vele, hogy az egész csak egy sorozat, egy kitalált történet, sajnos azonban amilyen világban élünk lehet, hogy ez az egész arra buzdít valakit, hogy az öngyilkosság rendben van, az az egyetlen megoldás ha szekálnak a suliban. Emellett még menő is leszel tőle, mert innentől rólad fognak beszélni a folyosón, a bulikon, bármilyen közösségi összejövetelen. Ha már csak egyetlen tini is megteszi az utolsó lépést, már akkor hiba volt, hogy elkészítették ezt a sorozatot. 

Remélhetőleg a mai fiatalok rendelkeznek olyan mértékű problémamegoldó képességgel és felelősségtudattal, hogy nem gondolják helyesnek az öngyilkosságot. Figyeljünk oda mindenkire! 

Hozzászólások