Önmasszázs a teljesítőképesség fokozására

Az önmasszázs és különböző aromák jótékony hatásai

2014/06/19

Az önmasszázs az egyik olyan módszer, amelyet a sportolók a teljesítőképesség fokozására, valamint az edzés kipihenésére egyaránt alkalmaznak. Számos jótékony hatással bír, illetve különféle célokra használhatjuk. Lehet sport, terápiás, vagy higiéniás célú. 

Évek során testépítők jöttek rá, hogy az edzés előtti masszázs rendkívül fokozza a teljesítőképességet, és hozzásegíti a testet ahhoz, hogy felkészüljön a rá váró fizikai megterhelésre. Az edzés előtti masszázs általában közepes vagy magas intenzitású, mivel a fő cél az, hogy mozgósítsuk a test energiaraktárait. A masszázsnak körülbelül 5-15 percig kell, hogy tartson. Ellenben az edzés utáni masszázs legfőbb célja a sportoló elernyedése, és a salakanyagok eltávolításának felgyorsítása. Valamint fő feladatai közé tartozik még az idegi, az izom és a pszichológia stressz megszüntetése. Az edzés előtti masszázzsal ellentétben az edzés utáni masszázs lassú, puha, és gyengéd érintésekből áll. Szakértők azt tanácsolják, hogy a mozgás utáni masszázs kb. 2 órával edzés után kezdődjön. A masszázs egyik formája az önforgatás.

Következő cikkemben írok egy- egy izomra szóló önmasszázst.

Extraként különböző illatokkal tudjuk még a teljes ellazulást és pozitív hatást gyakorolni a testünkre, szellemünkre, de az lényeges, hogy az aktuális állapotunknak vagy hangulatunknak megfelelő illatot válasszunk. Ilyen aroma lehet például:

Rozmaring: Felráz és erősít ez a fűszeres aroma, valamint kiváló frissítő stresszes napok után.

rosemary2

Borsmenta: Serkenti a vérkeringést. Enyhíti a fejfájást, a szédülést és a hányingert, ha esetleg kemény edzés során ezek mind bekövetkeznek.

peppermint

Rózsa: Rendkívül jó gyulladáscsökkentő, nyugtatja a bőrt és segít kiegyensúlyozni annak folyadéktartalmát is. A nagy érzelmi ingadozásokat is ellensúlyozhatja.

rose

Levendula: Frissítő és harmonizáló hatással bír.

lavender

 

NE FELEJTSÉTEK, HOLNAPI CIKKEM EGY ÖNMASSZÁZS LEÍRÁSÁT TARTLMAZZA MAJD, AMIT BÁRKI, BÁRHOL KIVITELEZHET!

Hozzászólások