Ónos- és havas esővel indul a december

Csapadékos időre kell számítanunk

2014/12/01

Hétfőn, december elsején túlnyomóan borult, párás, foltokban ködös lesz az idő. Az északkeleti országrész kivételével sokfelé várható eső, reggel a főváros környékén, illetve attól keletre, északkeletre ónos eső.

Emellett délután, este északon, északnyugaton havas eső, havazás várható, de a Dunántúl magasabban fekvő helyein ónos eső is elképzelhető. Több helyen megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb. A legmagasabb hőmérséklet plusz 1 és 6 fok között valószínű.

Kedden borult lesz az ég. Többfelé várható csapadék, nagyrészt eső valószínű, de főként az Északi-középhegység térségében havazás, néhol ónos eső is előfordulhat. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet. Nappal plusz 1-5 fokig melegszik a levegő.

Szerdán az északkeleti tájak kivételével délutánig még több helyen lehet kisebb eső. A minimumhőmérséklet 0 és plusz 4 fok között valószínű, a nappali maximumok plusz 3 és 8 fok között alakulnak.

Csütörtökön legfeljebb a nyugati határ mentén lehet gyenge eső. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet plusz 4-9 fok között alakul.

Éjszaka és péntek reggeli órákban átmenetileg párássá válik a levegő, ködfoltokra is számítani lehet. Ködszitálástól eltekintve azonban nem valószínű csapadék. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2, a maximumhőmérséklet plusz 4-8 fok között alakul.

Szombaton a hajnali, reggeli órákban átmenetileg köd képződhet. Délutántól eső, zápor is kialakulhat. A szél megélénkül, a Dunántúlon helyenként megerősödik. A leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet. Nappal plusz 3-8 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap eleinte még több helyen várható, eső, zápor, főként nyugaton, északon hózáporok is lehetnek. Megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet plusz 3 és 8 fok között alakul – olvasható az előrejelzésben.

iStock_000049441234_Medium

Kelet-Európa felett anticiklon terül el, amelynek területén sok a felhő, de jelentős mennyiségű csapadék sehol sem esik. Hideg légtömeg tölt ki, helyenként még napközben sem emelkedik -10 fok fölé a hőmérséklet, zömmel -2, -7 fokot mérnek. A magasnyomás déli peremén, a Fekete-tenger felett ciklon örvénylik, ennek Közép-Európa felé húzódó frontrendszere választja el ezt a hideg levegőt a Földközi-tenger felett elhelyezkedő szubtrópusi, meleg légtömegtől, ahol akár 20 fokig is felkúszik a hőmérő higanyszála. Spanyolország felett mediterrán ciklon található, amely ott felhős időt okoz, az Ibériai-félsziget középső részén, Dél-Franciaországban az eső is többfelé esik. Itt is 15 fok felett alakul a csúcshőmérséklet, de a csapadékos területeken csak kevéssel van több 10 foknál. Hétfő estig ez a légörvény kelet felé helyeződik át, a Kárpát-medence fölé pár fokkal enyhébb, de továbbra is nedves levegőt szállít, többfelé kell kiadós mennyiségű csapadékra számítani.- MTI

Hozzászólások