Országok és valós méretük – képeken

Így fest a világ, ha kivesszük a kartográfusok torzítását

2016/07/22

Gondolkoztál már rajta, miért változik bizonyos országok mérete a térképen? Nos, ez a Mercator-vetület eredménye, ami a 3D-s Föld 2D-s ábrázolásából adódik.

Amikor gyermekként térképeket böngésztem, számomra mindig is rejtély volt Grönland valódi mérete: az egyik helyen még az USA-nál is kisebbnek ábrázolták, a másikon nagyobb volt, mint az egész észak-amerikai kontinens. Sőt, voltak bizonyos országok, amik akár egy atlaszon belül is változtatták a méreteiket – legalábbis grafikusan, mert a területül mégis valahogy mindig ugyanakkora marad. 

Ez a torzulás a Mercator-vetület eredménye, ami egy közel 500 éves térképészeti technika. Már a maga idejében a hajózási térképek elkészítésének módszerévé vált, a kartográfusok előszeretettel használták. Nagy hátránya viszont a nagyarányú méret- és alaktorzítás, ami az egyenlítőtől távolodva a sarkok felé egyre nagyobb mértékű.

Az alábbi összehasonlításokból bárki számára egyértelmű lesz, hogy mire is gondolunk. A történelem folyamán többször megpróbálták a 3D-s földgömb térképét a lehető legpontosabban átültetni 2D-be, azonban ez tökéletesen sohasem sikerült – a pontos, méretarányos ábrázoláshoz a legközelebb úgy lehetett kerülni, hogy a gömböt, mint ahogy a narancs héját szedjük le, szeletenként kiterítjük, ez azonban navigáció esetében szinte átláthatatlan. Megoldás azóta sem született, de a pontos méretekről most izgalmas információkat kaphatunk

Hozzászólások