Országos vihar körkép percről-percre

141 kilométer per órás széllökést is mértek ma Magyarországon

2014/05/15

A viharos időjárás kezdete óta több helyen a 100 kilométer per órát is meghaladta a szél sebessége, a legerősebb, 141 kilométer per órás széllökést a Veszprém megyei Bakonyban lévő Kab-hegyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Csongrád megyei Kübekházán az elmúlt 24 órában 40 milliméternyi csapadék hullott.

A meteorológiai szolgálat csütörtök délelőtt a honlapján közzétett összefoglalójában azt írta: az előrejelzéseknek megfelelően szerdán többfelé viharossá fokozódott az északi szél, amely az éjjel tovább erősödött. A legerősebb széllökéseket a Bakony és Balaton térségében mérték.

A Balaton nyílt vízfelületén is 110 kilométer per óra fölé erősödött az északi szél. Balatonőszödön a legerősebb lökés eddig 118 kilométer per óra volt.

A legtöbb csapadék eddig a Dél-Alföldön hullott. Ott több helyen 15-20 millimétert meghaladó csapadékmennyiséget mértek. Csütörtök reggelig Szegedről 35 milliméter körüli mennyiségről érkezett jelentés, míg Kübekházán 40 milliméter mértek az elmúlt 24 órában – írta a meteorológiai szolgálat.

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer per órás erősséget is meghaladhatják.

Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi eső hullhat.

Ötszáz ingatlant védenek a Balatonból kicsapódó hullámoktól

Mintegy ötszáz ingatlant védenek a kicsapódó hullámoktól a Balaton déli partján, a viharos erejű szél okozta károk miatt Somogy megyében több mint 80 esetben riasztották a tűzoltókat szerda délután óta – közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő csütörtök reggel.

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint a Balaton teljes partszakaszán 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek, két telepített, nagy teljesítményű, valamint két mobilszivattyú dolgozik folyamatosan. Hat településen – Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen – civilek, önkéntes tűzoltók, a vízügy szakemberei, az önkéntes mentőszervezetek tagjai és a hivatásos állomány vesz részt a védekezésben.

A szóvivő beszámolója szerint a hivatásos tűzoltó egységeket az esetek többségében kidőlt fák és leszakadt faágak eltávolításához riasztották. Öt esetben légvezetékek károsodtak, két esetben vasúti felsővezetéket szakított le a vihar, illetve egy-egy esetben a vasúti pályát, épületet és személyautót rongáltak meg a kidőlt fák.  Jelenleg a Dél-Dunántúlon 2847 fogyasztó van áramellátás nélkül. A hibák elhárításán a szakemberek folyamatosan dolgoznak, az időjárási körülmények miatt helyenként ismétlődő hibák lépnek fel – tudatta Bázelné Mihályka Szabina.

Lakókocsira, utakra döntött fákat a szél Zalában

A szerda óta tomboló viharos szél miatt kidőlt fák telefonkábelt szakítottak el, utakat torlaszoltak el vagy a forgalmat veszélyeztették Zala megyében – közölte csütörtökön a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Csütörtök reggelig csaknem tucatnyi esetben kellett beavatkozniuk a zalai tűzoltóknak a viharos szél okozta fakidőlések miatt.

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Galambokon egy lakókocsira döntött a szél egy fát, Bocföldén pedig a vasúti sínekre borult egy 20 méter magas fa. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Zalaegerszegen három utcában távolítottak el az utakról egy-egy megtermett fát a tűzoltók, de Zalaszentbalázson, Reszneken, Valkonyán és Magyarszombatfán is hasonló okból kérték a közbeavatkozásukat. Lentiben három helyen is több tíz méter magas, félig kidőlt fákat kellett kivágniuk, mert azok telefonkábelt szakítottak el, vagy veszélyeztették a villanyvezetéket és a közlekedőket.

Fák dőltek villanyvezetékekre Borsodban

Fákat döntött villanyvezetékekre a viharos szél Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén, az áramszolgáltatás rövid ideig szünetel, folyamatosan dolgoznak az üzemzavar elhárításán – közölte Irlanda Boglárka, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Zrt. igazgatósági megbízottja csütörtökön. Tájékoztatása szerint főleg észak-borsodi településeken, Izsófalván és környékén okoz fennakadást az áramszolgáltatásban a viharos szél okozta kár. Az Émász a meteorológiai előrejelzések alapján felkészült erre az időjárásra, a hibaelhárításban közreműködők létszámát megerősítette, ezért csak rövid ideig nincs áram az érintett községekben – tette hozzá Irlanda Boglárka.

Többórás késések a dél-balatoni vasútvonalon

A Budapest-Fonyód-Nagykanizsa, valamint a Balatonszentgyörgy-Keszthely vasútvonalon jelentős, többórás késések vannak a viharos időjárás miatt – közölte a Mávinform. A viharos erejű szél a Somogy megyei vasútvonalakon több helyen okoz fennakadást. A helyzet folyamatosan változik.

Közleményük szerint a legnagyobb gondot a dél-balatoni vasútvonalon okozza a viharos erejű szél, több helyen zárlat van a felsővezetékben. Balatonboglárnál kidőlt fa rongálta meg a felsővezetéket, emiatt Balatonlelle-felső és Balatonboglár között nem közlekedhetnek a vonatok. A zárlat miatt nincs áram a felsővezetékben Balatonszárszó-Fonyód-Nagykanizsa, továbbá Balatonszentgyörgy és Keszthely között.

vihar3
MTI Fotó: Varga György

Mindezek miatt gyakorlatilag a teljes dél-balatoni vonalon szünetel a vasúti közlekedés, a vonatoknak az állomásokon kell várakozniuk. Szántód-Kőröshegy és Nagykanizsa között vonatpótló buszok viszik az utasokat. Az Agram InterCity Zágrábból kerülő útvonalon, Dombóvár érintésével érkezik majd a budapesti Déli pályaudvarra.

Délelőtt Füzesabony és Poroszló között, Egerfarmosnál fa dőlt a sínekre, emiatt azon a szakaszon sem járnak a vonatok.

A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt hívják a Mávdirekt 06 40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámát, tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről a MÁV, a MÁV-Start vagy a vonatinfó weboldalán (www.mav.huwww.mav-start.hu, vonatinfo.mav-start.hu).

Faágak az utakon Borsodban, leszakadt vezeték egy miskolci iskolánál

Faágak, gallyak hevernek az utakon Borsod-Abaúj-Zemplénben a viharos erejű szél miatt, Miskolcon, az Olvasztár utcában pedig, egy általános iskola közelében elektromos vezeték szakadt le a viharban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján tájékoztatott a vezeték leszakadásáról. A műszaki mentést és a helyszín biztosítását a helyi hivatásos tűzoltók végezték az áramszolgáltató megérkezéséig. Az utakon több helyen gallyak hevernek, a nagy forgalmú 26-os úton több helyen is letört faágakat kell kerülgetni – tapasztalta az MTI megyei tudósítója.

A helyei meteorológiai állomás arról tájékoztat, hogy a megyében jelenleg is fúj a szél és esik az eső. A széllökések Edelény térségében a legerősebbek, 90 kilométer/órásak. A viharos erejű szél egész nap kitart, délutánra pedig zivatar is érkezik. A katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye tűzoltói eddig tizenkétszer avatkoztak be a vihar miatt.

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Szendrő és a hozzá tartozó Büdöskút puszta között útra dőlt fa képzett forgalmi akadályt. A miskolci egységek a Csáti soron telefonvezetékre, a Feszty utcán útra dőlt fa eltávolításánál avatkoztak be. Vízgépház tetejére dőlt két húszméteres fa Miskolcon, az épület teteje tizenkét négyzetméternyi területen beszakadt. A miskolci hivatásos egységek motoros láncfűrésszel távolították el a fákat. Taktaharkányban a Damjanich utcában egy nyolcvan négyzetméteres családi ház tetejét bontotta meg a szél, az épület ideiglenesen lakhatatlanná vált, ezért három gyerek és két felnőtt rokonoknál kapott menedéket.

Sátoraljaújhelyen, a Jókai utcában az iskolai étkezde bádog tetőszerkezetét bontotta meg háromszáz négyzetméteren a szél, és két kémény is leborult. A tetőszerkezetet a tűzoltók kötéllel több helyen rögzítették, gondoskodtak az épület áramtalanításáról, elzárták a gázt, és körbezárták az épületet.

Mezőkövesden, a Búzavirág utcában és a 37-es út tarcali bekötő útján a hivatásos tűzoltók kidőlt fát távolítottak el.

Fa dőlt egy motorosra Kaposváron

Megsérült egy motoros Kaposváron a viharban, amikor rádőlt egy fa a Pécsi utcában – közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint a mentők ellátták a sérültet. A motorost a tűzoltók szabadították ki a fa alól, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Somogyban több mint száz bejelentés érkezett, nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók

Somogyban több mint száz bejelentés érkezett a vihar kezdete óta a katasztrófavédelemhez, a tűzoltókat főként műszaki mentésekhez riasztják – közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő csütörtök délelőtt.

Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint a viharos erejű szél Siófokon az Erdei Ferenc utcában megbontotta egy ikerház tetejét, a Bajcsy-Zsilinszky utcában pedig egy 12 méter magas fa több ága leszakadt, amely a gyalogosforgalmat veszélyeztette. Marcaliban egy nyolc méter magas tuja dőlt az útra. Kaposváron, a Bajcsy-Zsilinszky utcában a gimnázium épületére dőlt rá egy fa, senki sem sérült meg. Kadarkúton egy leszakadt felsővezeték akadályozta a közlekedést, Szennán szintén egy villanyvezetékre dőlt rá egy fenyőfa, a kaposvári tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a vezeték nem sérült meg. Kadarkúton megbontotta a szél a speciális iskola tetőszerkezetét, a diákokat egy közeli középiskolában helyezték el ideiglenesen – sorolta a szóvivő.

vihar7
MTI Fotó: Varga György

Beszámolója szerint megfeszített erővel folyik a védekezés Fonyódon és Balatonfenyvesen. Utóbbi településen két utcában háromszáz homokzsákot helyeznek el az épületek megóvására. Balatonbogláron és Siófokon az önkormányzat dolgozói homokzsákokkal védik az épületeket, a hivatásos egységek pedig szivattyúzzák a vizet a lakóházak és nyaralók udvaráról.

Kidőlt fák okoztak károkat Tolnában

Lakóépületekben, gépkocsiban villamos vezetékekben okoztak kárt a viharos szél miatt kidőlt fák Tolna megyében, ahol a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint csütörtökön negyven esetben kérték a tűzoltók segítségét. Tamásiban, a Hunyadi téren egy lakóház teteje rongálódott meg, mivel jelenleg nem lehet helyreállítani az épületet, a lakókat hozzátartozók fogadták be. A Honvéd utca egyik házának tetejét szerda este bontotta meg a szél.

Gyönkön az idősek otthonának tetőszerkezetét rongálta meg egy kidőlt fa, amelyet a paksi tűzoltók távolítottak el. Szekszárdon, a Mészáros Lázár utcában egy parkoló gépkocsiban okozott kárt egy fa, Nakon és Bátaszéken villamos vezetékekre dőlt fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk. (MTI)

 

 

Hozzászólások