Őrületes vihar vet véget kánikulának

Zivatarok búcsúztatják a meleget

2015/08/15

A felhő- és csapadékmentes éjszakát követően eleinte mindenütt sok lesz a napsütés, ám később hatalmas vihar várható, aminek köszönhetően lehűl a levegő.

Ugyanakkor a déli óráktól kezdve a Dunántúlon egyre több helyen erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. A déli, kora délutáni órákban elsősorban az Észak-Dunántúlon, majd a Dél-Dunántúlon is egyre több helyen számíthatunk záporra, zivatarra, főként az utóbbi területen heves zivatar is kialakulhat. A délkeleti szél olykor megélénkül. A zivatarokat inkább csak erős széllökések kísérik, azonban szombaton zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 34 és 38 fok között valószínű.

felhős nyár

Az időjárási helyzet Európában

Fokozatosan átalakul kontinensünk időjárása, a változások két ciklonhoz és a hidegfrontjaik mögött áramló hűvösebb levegőhöz köthetőek. Az egyik légörvény középpontja messze északon található, azonban hidegfrontja egészen Lengyelország és Ukrajna térségéig lenyúlik. Hatására a Baltikumban és Finnországban mérséklődött a nappali felmelegedés mértéke. A ciklon mögött egy magasnyomás is kialakult, így a Skandináv-félsziget fölött jobbára felhőtlen az ég. A másik alacsonynyomású képződmény középpontja már a Brit-szigetektől keletre helyezkedik el, hullámzó hidegfrontja pedig Spanyolország déli részéig ér. Spanyolországban és Franciaországban szinte teljesen megszűnt a forróság. Ugyanakkor a front előtti területeken még hőség uralkodik Olaszországtól egészen Ukrajna keleti határáig. Ez a frontálzóna lassanként kelet felé araszol, de a Kárpát-medencében holnap estig még nem várható lehűlés. (MTI)

Hozzászólások