Őrült sportok

Bika elől futás, feleségcipelés, sakkbox

2014/08/27

A nagyvilág számos pontján találunk népcsoportokat, közösségeket, akik rendelkeznek, saját, csak ott űzött sporttal, melyeknek a mai napig hódolnak is. Ezek a sportok nemcsak tradicionálisak, hanem sokszor meghökkentőek és viccesek is egyben. Ilyen például kontinensünk északi részén, a finneknél a híres feleségcipelő verseny, vagy az angolok Royal Shrovetide Footballja, de szót érdemel a hírhedt bika elől futás a spanyoloknál. És még folytathatnánk a sort. Nézzük a tréfás jellegükön túl, mi ezeknek a küzdelmeknek a lényege!

 

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

Feleségcipelés

feleségcipelés

A finnektől sok érdekes és meghökkentő „sport” származik. A legviccesebb és lassan a leghíresebb is talán a feleségcipelés. A nevéből is következtethetünk arra, hogy a férjeknek a nejeiket kell elcipelniük és eljuttatniuk egy adott távolságra úgy, hogy közben számtalan akadályt – mint például a sártengert, vizes árkot – kell leküzdeni. Ez a viccesnek tűnő küzdelem azonban igen nagy próbatétel, mely komoly erőt és állóképességet kíván.

Bikaelől futás

bika, futás

Itt egy igazi bátorságpróba!  Nem veszít a népszerűségéből, sőt egyre több turistát vonz, pedig igen veszélyes a híres pamplónai bikafuttatás. Férfiak tömegei (vannak azért nők is) teszik próbára gyorsaságukat, ügyességüket, bátorságukat, és szerintem vakmerőségüket is. A testi épségükről már nem is beszélve. A lényege az, hogy egy héten keresztül minden reggel kiengednek 6 bikát, akiket egy aréna felé hajtanak, és előlük futva egy kilométert kell megtenni a futóknak úgy, hogy futás közben közelebb kell kerülni a bikához. Fontos a gyorsaság, a koncentráció, és a koordináció ennél az extrém kalandnál.

Royal Shrovetide Football

ashbourne-shrovetide

Ezt az érdekes és különleges „futballnak” nevezett labdajátékot az angol Ashbourne faluban élők játsszák.

A települést kettévágó folyó északi, és déli partján lakók közt zajlik a küzdelem. Úgy, hogy a kézzel, lábbal, testtel is érinthető labdát, a csapat egyik játékosának hozzá kell érinteni az ellenfél által meghatározott tárgyhoz. Ezt ráadásul nem egy hagyományos futballpályán, hanem erdős területen játsszák. Ezért nem is hasonlít a hagyományos értelembe vett futballhoz, inkább a rögbihez hasonlítható, amely test a test elleni küzdelemmel, birkózással tarkított, és amelynek igen sok szereplője van. Ráadásul hosszú órákig is eltarthat egy-egy mérkőzés, ezért igen sok energiát, szívósságot, állóképességet igényel a művelőitől.  Sajnos a durva küzdelem rengeteg sérüléssel is jár.

 

Sakkboksz

sakkboksz

 

A sakk és a boksz egyvelegéből alakult ki a sakkboksz. Már maga a párosítás is igen meglepő.  Érdekes és különleges a két egymástól merőben ellentétes sportból alkotott játék, amit ringbe játszanak, hasonlóan a bokszhoz.

A meccsek a sakkal kezdődnek, először ebben mérkőznek meg a játékosok, ezután minden második, vagyis páros menetben pedig, bokszban mérik össze erejüket. Tehát szellemi és testi küzdelem is egyben. Az győz, aki a bokszmérkőzéseknél kiüti (KO) a másikat, vagy a sakkban mattot ad. Ha tizenegy menetben nincs meg a győztes, akkor az nyer, aki a bokszban több pontot szerzett. Igen kemény sport, mentális és fizikai értelemben egyaránt, de egyben mulatságos is a kimerült, lihegő és izzadtságban fürdő sakkozók látványa.

Azt gondolnánk, hogy csak igen szűk kis csoportot vesz részt az ilyen „sporteseményeken”,  de a valóság az, hogy tömegeket vonz, falvakat, városokat mozgat meg egy-egy ilyen verseny. Sokszor egész évben készülnek, edzenek ezekre a vicces, őrült sportjátékokra, küzdelmekre.  Hihetetlen ugye?

Hozzászólások