Oscar-díjas lehet a Saul fia

Bekerült az öt legjobb közé

2016/01/14

Oscar-díj jelölést kapott a Saul fia, ezzel a legjobb idegen nyelvű film kategóriában versenyezhet a kitüntetésért.

received_2491012060986581

Már most magyar filmtörténetet írt a Saul fia, hiszen Nemes Jeles László filmje előtt egyetlen másik alkotás sem kapott Golden Globe-díjat, ám idén a holokausztról szóló, dokumentumfilm jellegű mozi elnyerte a várva várt kitüntetést. Most pedig újabb célhoz került közelebb, hiszen kilenc alkotás közül választották be az öt közé, amelyik versenyre száll az Oscar-díjért.

A Saul fia először a Cannes-i film fesztiválon aratott óriási sikert, ahol a hollywoodi színészek és rendezők egy emberként értékelték tökéletesnek az alkotást, a magazinok pedig rajongtak a filmért. Ezután következett a Golden Globe, amit most akár egy Oscar-díj is követhet.

Pedig a Saul fiát egy olyan rendező álmodta meg, aki első filmjét készítette el: Nemes Jeles László egy végtelenül szerény és visszafogott személyiség, aki 8 évesen még arról álmodott, hogy kedvenc könyvét, a Gyűrűk urát filmesíti majd meg. Bár a Saul fia elkészítése nem volt egyszerű, több ország is kihátrált ugyanis a támogatók közül, végül igazi világsiker lett belőle.

poses in the press room during the 73rd Annual Golden Globe Awards held at the Beverly Hilton Hotel on January 10, 2016 in Beverly Hills, California.
Nemes Jeles Lászlóék a Golden Globe után

A témája a holokauszt, ám a rendező egy merőben új látásmódban dolgozza fel az eseményeket.

„A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni. A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe” – nyilatkozta Nemes Jeles a Golden Globe után az MTI-nek.

Bő egy hónapot kell várnunk, hogy kiderüljön, a film megkapja-e az egyik legrangosabb filmes elismerést, az Oscart.

Hozzászólások