Összeesküvés-elméletek: így halt meg Marilyn Monroe

A szexszimbólum vajon öngyilkos lett vagy idegenkezűség állhat a háttérben?

2017/08/02

55 éve Marilyn Monroet holtan találták, majd megállapították, hogy öngyilkos lett. De mi van ha ez hazugság? Lássuk a legdurvább összeesküvés-elméleteket.

1962. augusztus 5. kora reggel: Marilyn Monroera holtan találtak rá a hálószobájában Brentwoodban. A nyomozás után az illetékes hatóságok megállapították, hogy a szexszimbólum öngyilkosságot követett el. A később kiadott toxikológiai jelentés leírta, hogy Monroe halálos dózisú gyógyszert vett be, így vetve véget az életének. A történetnek igazából sosem lett vége, rengeteg összeesküvés-elmélet van a halálával kapcsolatban, melynek nagy része a Kennedy családhoz fűződik. Lássuk a leginkább vitatottakat:

1. A CIA tette

A 60-as évek politikai helyzete egyáltalán nem volt egyszerű. Rossz nyelvek szerint a színésznő halálát a CIA rendelte el, hogy bosszút állhasson John F. Kennedyn. Mikor rájöttek, hogy Monroe és Kennedy viszonyt folytatnak úgy gondolták tökéletes megtorlás lenne. 2015-ben felröppent a hír, miszerint egy volt CIA ügynök a halálos ágyán bevallotta Monroe meggyilkolását, ám a vizsgálatok lezárta után, mindez csupán egy álhírnek bizonyult.

2. Robert F. Kennedy tette

Az egyik legelső összeesküvés-elmélet szerint Robert F. Kennedy ölte meg Monroet, ugyanis félt, hogy a nő elkezd pletykálni a viszonyról és egyes politikai dolgokról. Ezt először Frank A. Capell jegyezte le, majd később beismerte, hogy erre semmi bizonyítéka nincs, csupán a könyv eladás növeléséért írta meg. Később Anthony Scaduto is írt egy könyvet, mely szerint Marilyn birtokában túl sok politikai információ volt, ezért kellett kiiktatni. 

Marilyn Monroe J.F.Kennedyvel és R.F.Kennedyvel
Marilyn Monroe J.F.Kennedyvel és R.F.Kennedyvel

3. Robert F. Kennedy tette, de baleset volt

Anthony Summers az 1985-ben kiadott könyvében azt írta, hogy RFK és sógora Peter Lawford bátorították Monroet alkohol és drogfogyasztásra, majd a kórházba szállítása közben meghalt. A két férfinak köszönhetően pedig öngyilkosságnak állították be. Ezt az egyik házvezetőnő is megerősítette egy interjúban.

Marilyn Monroe brentwoodi háza
Marilyn Monroe brentwoodi háza

4. Marilyn túl sokat tudott az ufokról, ezért meggyilkolták

Nos, ahhoz, hogy ezt kicsit is át tudjuk gondolni teljesen le kell győznünk a szkepticizmusunkat. Először is el kell hinned, hogy az amerikai kormány már évtizedek óta kapcsolatban áll a földönkívüliekkel. Dr. Steven Greer földönkívüli teológus szerint Monroe hozzáférést kapott az idegenekkel kapcsolatos adatokhoz. Annak érdekében. hogy megakadályozzák a pletykálkodást a CIA elrendelte, hogy öljék meg a színésznőt.

5. A maffia gyilkolta meg a szexszimbólumot az egyik Kennedy kérésére

2012-ben Darwin Porter biográfus írta meg könyvében, hogy szerinte Sam Giancana maffiafőnök ölte meg, aki Kennedy egyik testvérétől kapott parancsot, hogy elhallgattassák mielőtt még beszélne bármiről is. Porter állításai alapján öt maffia tag hatolt be Monroe házába, kloroformmal átitatott kendőt tettek az arca elé, majd beadták neki a halálos adagú barbiturátort. Ezután a hálószobájába cipelték és öngyilkosságnak állították be az esetet. 

(via)

Hozzászólások