Összeomlott egy bálvány – a Kucsera-sztori

Van-e kiút a drogbotrányból?

2015/08/14

“Megbukott a doppingteszten!”; “Kokaint fogyasztott Kucsera Gábor!”; “Oda a világbajnoki akkreditáció, Kucsera nagyot hibázott!”. Ilyen és ehhez hasonló szalagcímek botránkoztatták meg a nagyvilágot az elmúlt időszakban a bajnok kajakosról. Egy bálvány volt, most üldözött.

Mindenkit megdöbbentett a hír, hogy egy váratlan ellenőrzés során Kucsera Gábor szervezetében kokain nyomait találták. A volt világ- és Európa-bajnok kajakos céltáblává vált, és egyetlen ember tehet róla: saját maga. Sokak szerint a celebvilág csábító közege, a megfelelni akarás, a hatalmas médiafigyelem okozta a vesztét, sokkal inkább, mint az utóbbi évek szakmai sikertelensége. Egyesek tudni vélik, hogy Kucsera számára bódító volt az a felhajtás, ami a sikertelen pekingi olimpia ellenére és vállára vette és magasba emelte.

kucsera gábor

A botrány kirobbanásakor Gábor a következőképpen kommentálta az eseményeket: “A pályafutásom szempontjából rendkívül fontos volt a jó szereplés, és ezt a terhet képtelen voltam elviselni. Lazítani akartam, és a legrosszabb utat választottam. Tisztában vagyok azzal, hogy mekkora károkat okoztam a kajak-kenu sportágnak, egy életen át szégyellni fogom magam. Megbántottam a családomat is, tőlük is elnézést kérek!”

Bennfentesek úgy látják, Kucsera esetében teljesen mindegy volt, hogy jól teljesít-e a pályán, avagy sem. Mivel a média felkapta, tálcán kínálta neki a jobbnál jobb lehetőségeket, először részt vett egy celeb-reality-ben, amit meg is nyert, majd jöttek a felkérések, címlapfotózások, szponzorációk, megjelenések. A figyelem középpontjába került nőügyeivel, amit bár tagadott, mégis hatással volt magánéletére: akkori párja, későbbi felesége, Tápai Szabina elhagyta a népszerű sportolót. Bálvány lett belőle. A nők bálványa. Úgy tűnt, hogy a felkavart állóvíz egy idő után lenyugodott, a kajakos visszatalált szerelméhez, feleségül vette, másfél éve pedig megszületett első közös gyermekük, Bence is. Azt gondolhatnánk, hogy a stabil háttér hatására Gábor megkomolyodott, újra minden erejével a sportra koncentrálhatott.

kucsera gábor2
forrás: Facebook

A nyomás azonban hatalmas volt. A teljesítményorientált élsportban nehéz újra talpra állni, felkerülni a dobogó valamely fokára, és ezt Kucsera sem volt képes megugrani. Váltott, új edzője mellett úgy tűnt, végre jöhet a nagy visszatérés: megszerezte a világbajnoki akkreditációt. Majd, mintha mi sem történt volna, a másodperc tört része alatt veszítette el. Megbukott egy teszten, ami nemcsak az újabb siker lehetőségét, de egy élet munkáját vette el tőle.

Havas Henrik a hot! magazin hasábjain sajátos módon veszi védelmébe az egykor annyira kedvelt kajakost:

“Amikor a pornóiparról írtam könyvet, szembe kellett néznem azzal a ténnyel, hogy ez a munka bizony kemény állóképességet kíván. Emlékszem, egy fiúra, aki keményen a szemembe nézett és feltette nekem a kérdést: ‘Maga képes volna nyolc-tíz órát a görög tengerparton, rohadt kemény sziklán térdelni, és ráadásul egy undok nővel szerelmeskedni, kokó nélkül?‘ (…) Őszinte válaszom azt volt, hogy térdeljen a radai rosseb a sziklákon! De ha már mégis muszáj, akkor talán én is élnék némi serkentővel. (…) A legújabb áldozat Kucsera Gábor, aki a válogatót követő “szétlövés” miatt döntött úgy, hogy az évek óta hiába várt siker reményében megpróbál “dobni” valamit a teljesítményén. Az eredmény ismert: nem indulhat a világbajnokságon, és túl a harmincon már nincs esélye arra, hogy egyszer újrakezdje.”

havas henrik

Szakemberek úgy gondolják, hogy erre a helyzetre akár a házassága is rámehet. A pszichológus álláspontja szerint egy olyan párkapcsolatban, ahol maximális az összhang, kiegyensúlyozott a háttér, esélytelen, hogy valaki ne vegye észre, nincs valami rendben. Sokan féltik, sokan támadják, többen kiállnak mellette. Csak rajta múlik, hogy képes lesz-e valaha talpra állni!

Hozzászólások