Összevarrt szájjal tiltakoznak a menekültek

Nem jöhetnek át a görög-macedón határon

2015/11/24

Néhány menedékkérő, akik feltorlódtak a görög-macedón határon, drasztikus eszközhöz nyúlt. A menekültek így tiltakoznak a diszkrimináció ellen, amiért bizonyos nemzetiségű csoportokat nem engednek át a határon. Éhségsztrájk és összevarrt száj.

A menekülthullám egyre nagyobb méreteket ölt. Egyes becslések szerint még legalább ötvenezren vannak úton a közel-keleti országokból, egy szebb jövő reményében Nyugat-Európa irányába, hogy új hazát találjanak maguknak. A határvonalon lévő országok apránként észhez térnek, és felismerik saját országuk és Európa korlátait. Akik egykoron támadták Orbán Viktort intézkedései miatt, azok most sorra követik a taktikáját: van, ahova már nem engedik be a menekülteket, vagy csak komoly ellenőrzést követően.

Kos, Greece

Így fordulhatott elő, hogy a görög-macedón határon több ezer menekült torlódott fel, akik mind arra várnak, hogy tovább mehessenek a nyugat felé. A tiltások elsősorban a nem gazdasági bevándorlókat érintik, tehát nem Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeznek Európába. A múlt hét csütörtökén több ország – köztük Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia is – úgy döntött, hogy nem fogadja azokat, akik más okkal érkeznek a háború sújtotta térségből, vagy még inkább a térségből érkezők helyzetét meglovagolva egyszerűen külföldön szeretnének letelepedni, és kihasználják a kínálkozó lehetőséget.

Ez az intézkedés azonban többeknek nem tetszik. Egyes források szerint ezer-ezerötszáz, míg más álláspontok alapján akár háromezer menekült is tartózkodhat a görög-macedón határvonalon arra várva, hogy bebocsájtást nyerjen. Ők főleg marokkóiak, eritreaiak, irániak és pakisztániak. Többen éhségsztrájkba kezdtek vagy csoportokba verődve tüntetéseket szerveznek. Négy iráni férfi pedig összevarrta a száját, hogy ekképpen tiltakozzon a korlátozás ellen.

Hozzászólások