Őszintén a pánikbetegségről és a depresszióról

350 millió depressziós ember él a világon

2017/06/06

Hány ember beszél vajon őszintén a lelki betegségeiről? A három millió Magyarországon élő depressziós emberből hány vallja be, hogy beteg?

Sajnos az előző mondatban említett három millió ember nem vicc. A majd tíz millió fős kicsiny országunk lakosságából három millió ember küzd a depresszió valamilyen szintjével. Hogy nézzünk még egy apró statisztikai adatot, a világon csaknem 350 millió ember van, aki depressziós. Többségük nem is tud róla vagy egyáltalán nem veszi komolyan, hogy beteg. Kevesen vannak, akik őszintén képesek beszélni a pánikbetegséről vagy a depresszióról, ami kínozza őket. Pedig nem ciki, nem nevetséges és igenis komolyan kell venni!

depresszio

Magyarországon a depresszió és a pánikbetegség sajnálatos módon mára már népbetegséggé vált. A “gyere, adok egy xanaxot” úgy hangzik el egyes emberek szájából, mintha egy pohár vizet kínálnának. Ez a folytonos szomorúság, bús érzés társadalami helyzettől függetlenül rátelepszik bárkire. Ismerek sikeres üzletembert, aki úgy kapkodja a kedélyjavítót, mint más a C-vitamint, ismerek gyermekét elvesztett anyát, elhagyott, megcsalt nőt, diákot, elszegényedett jómódú embert, kisgyermeket. Egy közös bennük: a betegségük, melyet sokan nem vesznek komolyan. Tudtad, hogy Dwayne Johnson is küzdött ezzel? 

Annyi ember él a világon, akiről soha nem is gondolnád, hogy valaha is depresszióval illetve pánikbetegséggel küzd. Akad, aki remekül leplezi mosolygással, mesés Instagram képekkel vagy antiszocializálódással azt a letargiát, ami folyamatosan gyötri. De vajon miért nem mernek az emberek őszintén beszélni róla? A válasz egyszerű: félnek. Félnek hiszen, aki beteg az gyenge. Aki gyenge nem értékes. Aki nem értékes nem jó semmire, így egyszerűbb nem beszélni róla, nehogy elítéljen a társadalom. Az emberek többségének egészen addig fogalma sincs erről az egészről, míg ő vagy egy a környezetében élő személy nem tapasztalja meg ezt a szörnyű érzést. 

depresszio2

A pánikbetegség talán még rosszabb, mint a depresszió, hiszen bárhol rád törhet. Egy ponton túl már attól pánikolsz, hogy pánikolni fogsz. Bárhol lecsaphat, bármikor. A kocsiban, az utcán, bevásárlás közben. Jön a szorító, fullasztó érzés, a remegés, a könnyek. Minden előjel nélkül. Aki ebben a betegségben szenved valószínűleg ezerszer megkapta már, hogy “szedd már össze magad, ne pánikolj, ugyan semmi bajod, nem igaz, hogy nem tudod kontrollálni”. A helyzet az, hogy ez nem így működik.

A depresszió és a pánikbetegség nagyon súlyos probléma, rengeteg szervi megbetegedéshez vezethet. A stressz lassú, de biztos út a halálhoz. Akik éveket élnek le ilyen állapotban sokkal hamarabb kapnak rákos megbetegedést, agyvérzést vagy szívinfarktust. Ezek a betegségek nem csak az idősödő szervezetet érinthetik, 22 évesen is megtörténhet, 80 évesen is. El kell fogadni, hogy aki segítséget kér, tényleg rászorul, aki pedig gyanús, hogy nincs jól, arra oda kell figyelni! 

(képek:google)

Hozzászólások